Одложено рочиште у случају Бањска

На оптуженичкој клупи нашли су се Душан Максимовић, Благоје Спасојевић и Владимир Толић, који се од 24. септембра налазе у притвору

Припремно рочиште оптуженима у случају Бањска, Душану Максимовићу, Благоју Спасојевићу и Владимиру Толићу, ухапшенима 24. септембра прошле године, од када се и налазе у притвору, прекинуто је и одложено за 9. октобар.

Таква одлука донета је након што је одбрана тројице Срба образложила да није добила списе предмета у физичком облику, већ само путем мејла, као да оптужница није ни достављена оптуженима.

Прво рочиште почело је јутрос у 9.30 сати пред посебним одељењем основног суда у Приштини.

У судници су се нашли чланови породице оптужених, оштећени, адвокати Милош Делевић, Јована Филиповић и Љубомир Пантовић, као и велики број медијских екипа.

На почетку рочишта, тужилац је затражио да се осталима из оптужнице који нису присутни суди у одсуству, наводећи да за то постоје услови.

Адвокат Пантовић је истакао да суђење у одсуству за 42 особе није могуће, али да је одлука на суду, на шта је судија одговорио да ће затражити правно мишљење од врховног суда по том питању.

Одбрана је затим истакла да је добила списе предмета у електронској форми и да захтева од тужилаштва да достави списе предмета у физичком облику, како одбрани тако и окривљенима, те да поступак из тог разлога не може да се настави данас.

Пантовић је нагласио да је позив за одржавање рочишта, као и оптужницу на 157 страна добио пре два дана, те да није имао времена да се са брањеником консултује, те да негодује што Спасојевићу оптужница и није уручена.

Судија је истакао да тужилаштво мора да достави оптужницу и списе предмета оптуженима, те одложио рочиште за 9. октобар 2024. године.