Србија и Балкан

Борељ са лидерима Западног Балкана: Чланство у ЕУ на дохват руке, али...

Лидери морају да донесу храбре, стратешке одлуке да унапреде своје европске тежње, као и да реше постојеће билатералне спорове, рекао је Борељ на састанку којем су присуствовали и председник Србије Александар Вучић, као и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи
Борељ са лидерима Западног Балкана: Чланство у ЕУ на дохват руке, али...© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ угостио је у среду на неформалном састанку у Њујорку лидере Западног Балкана, међу којима је био и председник Србије Александар Вучић и том приликом потврдио посвећеност ЕУ подршци Западном Балкану на његовом европском путу.

Како се наводи у саопштењу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), Борељ је током састанка који је одржан на маргинама Генералне скупштине УН, истакао и да проширење остаје главни приоритет за ЕУ.

Он је, како се додаје, истакао да је Западни Балкан саставни део будућности Европе и нагласио значај и снагу односа ЕУ и Западног Балкана, а поновио је да је чланство у ЕУ на дохват руке, под условом да се кључне реформе спроводе са обновљеним фокусом.

Састанак је био и прилика да се, како се наводи, "подсети на потребу решавања постојећих билатералних спорова".

"Високи представник Борељ је истакао значај добросуседских односа који се постижу кроз дијалог и компромис као суштинске кораке ка интеграцији у ЕУ. Лидери морају да донесу храбре, стратешке одлуке да унапреде своје европске тежње", саопштио је ЕЕАС.

Борељ и лидери Западног Балкана разговарали су о важности јачања отпорности, наглашавајући потребу за стратешким усклађивањем са ЕУ како би се очувала регионална стабилност.

Истовремено се у саопштењу објашњава да овакво годишње окупљање одражава "посвећеност ЕУ нашем партнерству са Западним Балканом - нашим будућим државама чланицама".

Састанак служи и као повод за размену мишљења о питањима од заједничког интереса, мимо проширења, о питањима глобалне безбедности и стабилности.

У саопштењу се напомиње да је дискусија била усредсређена на хитне геополитичке изазове, а како се наводи, "посебно на штетан утицај руске агресије на Украјину и напоре Кине да прошири свој економски утицај".

Поред Вучића, на састанку су, како се наводи у саопштењу, учествовали премијер Албаније Еди Рама, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић, председница Северне Македоније Гордана Сиљановска-Давкова, потпредседник Владе Црне Горе за спољне и европске послове Филип Ивановић, као и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

image