Србија и Балкан

Представљена национална читанка: "Лепа је земља Србија"

Читанка је обавезно наставно средство, биће ускоро дистрибуирана свим школама, за ђаке је бесплатна и садржај се неће испитивати за оцену
Представљена национална читанка: "Лепа је земља Србија"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Национална читанка за први и други разред основне школе - "Ризница" послужиће да се ђаци упознају са традиционалним наслеђем свог народа, његовом културом и историјом. У њој су обухваћени садржаји из четири предмета: српског језика, света око нас, ликовне и музичке културе.

Читанка је обавезно наставно средство, биће ускоро дистрибуирана свим школама, за ђаке је бесплатна и садржај се неће испитивати за оцену.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић је подсетила да је иницијатива за израду националних уџбеника потекла од председника Србије Александра Вучића, да је након тога измењен Закон о уџбеницима, па расписан јавни позиви за аутора и рецезента. Реализација је поверена државном Заводу за уџбенике, а Завод за унапређење образовања и васпитања је спремио материјал за наставнике у којем је објашњено како да наставници користе читанку у раду са ученицима.

Када првачићи и њихови нешто старији другари отворе читанку, сачекаће их порука аутора - "Лепа је земља Србија" и чланак у коме се наводи по чему је наша земља позната, да има славну прошлост, да су њој рођени и стварали бројни писци и други уметници, научници и спортисти...

Након увода следе две строфе химне "Боже, правде", песма "Волим" Јове Јовановића Змаја, а после тога штиво је подељено у пет поглавља. Прво поглавље се зове "Ово је прича о мени" и у њему се кроз песме Змаја, Душана Радовића, Добрице Ерића...говори о дечјем добу и одрастању, а указано је и на значај породице па у читанци има и породично стабло на коме су представљени прабаке, прадеке, баке и деке, родитељи и деца...

У овом поглављу указано је на поштовање различитих вера и нација и колико је важно да се међусобно разумемо и поштујемо. Деца се упућују и на значај и припадност домовини и завичају, а љубав према кући је приказана кроз песму "Јежева кућица" Бранка Ћопића.

Следи поглавље "Поносим се својим језиком и писмом" где ђаци додатно увече ко је био Вук Стефановић Караџић, шта је азбука, а нешто више о ћирилици могу сазнати кроз причу Бранка Ћопића "Како сам научио ћирилицу". У овом одељку уче се и о неговању српског језика, кроз песме Десанке Максимовић, Душана Радовића, Григора Витеза, Бранка Стевановића...

У трећем поглављу "Како расте знање", ђаци се упознају са великим просветитељима, владарима, научницима, добротворима. Тако они додатно уче о Светом Сави, Доситеју Обрадовићу у баснама које је објавио. У овом делу малишани сазнају и ко је био Никола Тесла, у чему је значај његовог дела, где је рођен, и где је живео и стварао.

Можда је и најзанимљивије поглавље "Како расте култура", у којем је приказана народна ношња из Шумадије, па тако ђаци сазнају да се она састоји од мараме, везеног јелека, сукње, кецеље, опанака...Приказано је како изгледа разбој, објашњено је шта је ткање, али и показан пиротска шара на ћилиму и косовски вез.

Нису заборављени и традиционални српски инструменти гусле и фрула, народна песма и народно коло, где су као најпознатија кола наведени моравац и ужичко.

Младим нараштајима приказано је да су се деца некад играла "ћораве баке", певала "Коларићу, Панићу", а значај простор посвећен је верским празницима и обичајима - Божићу, положајнику, Васкрсу... Нису занемарени ни јеврејски празник Пасха и муслимански Бајрам. У овом дели читанке помињу се и српске сликарке Катарина Ивановић и Надежда Петровић, затим Мокрањац, а приказани су и музеји - чувари културе, Народни музеј, Музеј Вука и Доситеја, Музеј у Врању, Галерија Матице српске. Затим споменици културе - Споменик косовским јунацима у Крушевцу и поменик незнаном јунаку на Авали.

У последњем поглављу "Србија у мом срцу", представљени су симболи: химна, грб и застав, наведено је да је Дан државности 15. фебруар, детаљније је представљена и престоница Београд, а на крају читанке је посвећена биљном и животињском свету којим је богата Србија. Сва ова поглавља богата су илустрована и на тај начин приближена узрасту деце. 

Да је у читанци заступљено повезивање више предмета, напоменула је и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић која је навела да садржај представља традиционалне вредности које нас чини бољим, дају нам нова сазнања и развијају љубав према отаџбини.

Иако је добијају бесплатно, ђаци читанку неће враћати на крају године, а министарка им је поручила да је задрже у својој библиотеци и не поклањају, јер, како рече - поклон се не поклања.

Читанка за прваке и другаке је прва која је објављена, а у плану су три - за ђаке трећег и четвртог разреда, за старије разреде основне школе и за средњошколце, а како је најавила министарка и они ће добити током ове године. 

Директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић поручио је да наставници немају потребе да се плаше да ће им читанка бити посебан терет с обзиром на то да се они годинама уче међупредметном приступу, а такви би требали да буду и сви остали уџбеници.

image