Вјоса Османи с Бајденом и Зеленским у Њујорку: Ко (ни)је подржао декларацију о Украјини

Бела кућа је на свом сајту представила Заједничку декларацију о подршци опоравку и обнови Украјине, где се наводи да је свој допринос том питању дало више од 30 држава и других чланица Европске уније

Председница тзв. Косова Вјоса Османи учествовала је на Самиту за Украјину који је организован у Њујорку.

"Почаствована сам позивом Беле куће да се придружим другим светским лидерима на Самиту о Украјини, који је овога пута одржан у Њујорку, у оквиру недеље заседања Генералне скупштине Уједињених нација", написала је Османијева на Фејсбуку.

Бела кућа је на свом сајту представила Заједничку декларацију о подршци опоравку и обнови Украјине, где се наводи да је свој допринос том питању дало више од 30 држава и других чланица Европске уније.

На списку су: Албанија, Бугарска, Канада, Хрватска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Исланд, Италија, Јапан, Летонија, Литванија, Луксембург, Холандија, Северна Македонија, Норвешка, Пољска, Португал, Република Ирска, Румунија, Словенија, Шпанија, Шведска, Уједињено Краљевство, као и Сједињене Америчке Државе и Украјина. А нашло се и тзв. Косово.

Евидентно је да међу учесницима нема Србије, Мађарске и Словачке, чији су се шефови дипломатије у Њујорку претходно срели и са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом. Ни Аустрија није наведена на списку.

"Ми, лидери Групе седам (Г7)  заједно са међународним партнерима, поново потврђујемо нашу непоколебљиву подршку Украјини данас и у будућности, у рату и миру. Као што је наведено на Самиту лидера у Апуљи, остајемо одлучни да пружимо војну, буџетску, хуманитарну и другу подршку за обнову Украјине и њеног народа и снажно смо посвећени помоћи Украјини да испуни своје хитне краткорочне финансијске потребе, као и за њеном дугорочном опоравку и реконструкцији", наводи се.

У декларацији се додаје да је "јасна одговорност Русије која према међународном праву треба да плати штету коју проузрокује", да се "обавезују да ће Кијеву пружити економску помоћ како би осигурали да Украјина одржи макрофинансијску стабилност, поправи и изгради инфраструктуру, укључујући и енергетски сектор, те да подстакне економски раст, подржи друштвену отпорност и спровођење приоритетних реформи". 

Једно од ствари на које су се обавезали декларацијом је и да се Украјини стави на располагање приближно 50 милијарди долара додатног финансирања, као и да се креира донорска платформа, чији напредак ће, како је истакнуто, наставити да прате и процењују кроз састанке и годишњу конференцију о опоравку Украјине која ће бити организована у Италији 2025. године.