Мики Алексић, Вулин, ЦИА и руски кријумчар оружја

Апосолутно је немогуће да малим авионом полетите из Србије и завршите у Москви, а успут прелетите читав НАТО пакт, објаснио је Вулин

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин одбацио је оптужбе посланика Мирослава Алексића да је "прошверцовао" руског кријумчара оружја и нафте, као лажи и спинове "ЦИА агента".

Наиме, Алексић је рекао да је Вулин, док је био директор БИА, заједно са Срђаном Лолићем "прошверцовао" извесног Руса, кријумчара оружја и нафте. Алексић је тврдио да је Рус био у кућном притвору у Милану и да му је БИА наводно израдила лажне папире, скинула наногвицу, па је преко преко Словеније, Хрватске, БиХ стигао најпре до Србије, а одатле је заједно са помоћником председника Руске Федерације Николајем Патрушевим и Жељком Митровићем, приватним летом "Ер Пинка", пребачен у Москву. 

"Ако смо се питали где је господин Алексић провео месец дана у Америци, сад знамо. Ишао је по инструктажу шта да каже, шта да пита, кога да напада. Што кажу у мом селу – ЦИА снајка, ЦИА. То је сасвим у реду. Онај пашњак испред америчке амбасаде је магичан и знам да волите да идете тамо", рекао је потпредседник Владе.

Вулин је додао да је проблем што Алексић унижава своју земљу и доводи је у позицију да се правда, те је објаснио како функционише вођење хибридног рата против своје земље.

"Ви баците једну потпуну лаж и она се заврти по разним порталима у земљи, а онда ће то пренети и портали у региону. Неће се говорити како и одакле су дошле информације, већ ће само бити пренето као готова чињеница", нагласио је Александар Вулин.

"А онда ће се поново вратити код нас тако што ћемо ми преносити портале из окружења и опет потпуно без икакве свести одакле је шта дошло и да ли има икаквог утемељења. То се иначе зове 'пинг понг', пребаците лоптицу па вам врате лоптицу, и онда се тако не само замајава јавност него се на тај начин води хибридни рат против сопствене земље. Видим да су вас учили да то радите, али морају боље да вас уче и сигуран сам да ће бити још путовања у Америку где ћете радити на тим стварима", рекао је потпредседник Владе Србије. 

Вулин је истакао да нико у Србији није могао да пребацује било кога из Италије преко Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине – па у Србију. Како је навео, пола Европске уније је неко прошао и сад испада га је Србија негде пребацила.

"Разјасните ви то прво мало са Италијом, Словенијом, Хрватском, Босном, па дођите до Србије. Како нађосте Србију одмах? Како нисте рекли, на пример – организована криминална група коју чине држављани ЕУ из Италије, Словеније, Хрватске ради за Русе? Не, него је одједанпут стигао у Србију. Не знам ко је човек кога помињете, али тај човек није могао да стигне тек тако у Србију. Морао је да прође пола ЕУ. Значи, благо речено апсолутна неистина", рекао је Вулин.

Додао је да познаје Срђана Лолића који је иначе финансијер Алексићевих коалиционих партнера Двери, и то годинама уназад. Такође је рекао да је "апсолутно немогуће да полетите малим авионом из Србије и завршите у Москви" и подсетио да су од почетка сукоба у Украјини "приватни летови забрањени".

Потпредседник Владе Србије напоменуо је да тако нешто не може ни председник државе да уради.

"То не може шеф ЦИА да уради. Морали бисте да прелетите малим авионом читав НАТО пакт и да они не знају ко је у авиону и да вас пусте. А успут – забрањено је, не може да се лети малим авионом за Москву. Потпуна и апсолутна неистина, не знам што вам то нису објаснили", додао је Александар Вулин.

Такође, Вулин је упитао Алексића и да ли стварно мисли да се Патрушев бави таквим стварима. Такође је оценио да је Алексић љубоморан на Митровића јер је "много ближи Американцима" од њега.

Алексић се, иначе, "нудио" за сарадњу шефици Сектора за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове Зузани Михалковој Шутијаковој, поручивши да проевропска опозиција у Србији треба да постане озбиљан партнер Европској унији, јер само то може бити гарант искрених и правих реформи.