Србија и Балкан

Шапић поднео иницијативу за подизање споменика Дражи Михаиловићу

Градоначелник Београда навео је да је захтев предао Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине Београда
Шапић поднео иницијативу за подизање споменика Дражи МихаиловићуGetty © Keystone / Stringer

Градоначелник Београда Александар Шапић поднео је данас званичну иницијативу Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине Београда да се Дргољубу Дражи Михаиловићу подигне споменик у парку Теразијска тераса.

Градоначелник Београда Александар Шапић поднео је званичну иницијативу Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине Београда да се Драгољубу Дражи Михаиловићу подигне споменик у парку Теразијска тераса.

"Иницијативу сам поднео јер сматрам да човек коме су две од највећих сила у борби против фашизма и нацизма, Сједињене Америчке Државе и Француска, доделиле највише државно одликовање, то заслужује", изјавио је Шапић, саопштила је Градска управа Београда.

Шапић је оценио да његова иницијатива да се подигне споменик Драгољубу Михаиловићу на "достојанственом" месту у центру града представља "исправљање историјске неправде".

Према његовим речима, то је важно због националног помирења и како не би више долазило до подела.

"Како би се ставила тачка на те поделе, треба да се настави процес којим су се изједначили партизански и равногорски покрет и када је оборена судска пресуда којом је Драгољуб Михаиловић проглашен за издајника. Не треба заборавити да је Михаиловић један од најодликованијих српских официра за исказане подвиге и храброст у балканским ратовима и Првом светском рату", рекао је Шапић.

Шапић је истакао да је Србија увек била антифашистичка земља и да је за понос то што је имала два антифашистичка покрета.

image