Србија и Балкан

Вучић: Свет иде ка савршеној олуји, Европи треба мир

Западни свет жели мир, оценио је председник Србије
Вучић: Свет иде ка савршеној олуји, Европи треба мир© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bs

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка где присуствује Генералној скупштини Уједињених нација, да је разговарао са више од 25 шефова држава и премијера.

"Сазнао сам да су овде одвијани разговори великих лидера. Сви желе по сваку цену, западни свет жели мир. То је добра вест за нас. Нисам сигуран да Нетанјаху жели да искористи прилику, већ му се указала, за њега су се поређале карте, тако да, када погледате са његове стране, не зна ко ће бити председник у САД и покушава да реши питање Израела дугорочно", рекао је Вучић, додајући да се свет полако захуктава и све иде ка "савршеној олуји".

Напоменуо је да Иран није признао независност Косова, као и да са Израелом имамо традиционално добре везе, као и са Јеврејима уопште.

"Код нас никада није био антисемитизам. Ја као једна земља која је војно неутрална, али и која има и одређене утицаје у свету и одређене ресурсе, онда није нелогично да сте желели да разговарају са мном као представником те земље", рекао је Вучић.

Он се, каже, нада да ће Американци, искористити сав свој капитал и утицај да зауставе сукоб на Блиском истоку и да ће да покушају да зауставе сукоб у Украјини и Русији.

"Европи је мир најпотребнији. Европа је некада била друга највећа сила по економији, данас је на 17,5 одсто укупног светског БДП. Европа ће да пада, Кина ће да расте, Америка се држи. Имате најновију велику борбу између САД и Кине која се тиче вештачке интелигенције. Није питање више ко ће да има више пушака. Овде њихови најмоћнији људи и најбогатији сматрају да Америка има предност од око 5 година, а други примећују да Кинези имају тигрово око и да желе да их престигну. Недовољно се тиме бавимо, недовољно радимо, недовољно смо посвећени томе, бавимо се глупостима и проблемима који нису проблеми", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Председник Србије рекао је да ако победи Камала Харис, да мисли да ће она имати чак снажнији приступ јастреба него Трамп кад је реч о Кини, и да ће се њена политика разликовати од Бајденове.

"Целом Западу је интерес мир на Блиском истоку, а Украјини коме је у интересу не знам, а Европи то сигурно јесте. Обе стране и руска и украјинска су исцрпљене, украјинска страна у нешто тежој позицији", рекао је Вучић.

Коментаришући говор који је одржао у Њујорку, председник је рекао да је реткост да "неко сме да каже оно што смо ми рекли", те да је он  говорио "чињенице, али  из душе српског народа".

Суштински проблем је што су људи са Запада, сматрају себе боговима, нису у стању да кажу извините, макар да кажу "данас не бисмо тако поступили", макар би нам у души било лакше, али то не би променило нашу политику.

"На националном нивоу Камала Харис ће добити више гласова, али није то питање. Питање је какво је стање у 'свинг државама'. Ако Камали Харис, како се процењује од најмоћнијих, у укупном броју гласова победи са четири одсто, постала би председник. А Трампу би пораз од три одсто могао да донесе победу, тако да је тешко проценити ко би могао да победи. Све државе и бизнисмени морају да играју на обе карте. Ми већ сагледавамо ко би могао бити у тиму Трампа и Харис, али ми смо мали", рекао је Вучић.

Осврћући се на тврдње Дениса Бећировића како Србија прети територијалном интегритету Босне и Херцеговине, Вучић је рекао да је реч о ноторној лажи и опасној игри коју играју лажови из Сарајева.

"Њима се чини да је ово последња прилика да окрену свет против Србије. Годинама слушамо свакодневну причу да ћемо да нападнемо неког у региону, јер полазе од себе. Они су били проследили циркуларну информацију како склањамо Титов гроб јер знају да то наши пријатељи у Африци и Азији не би желели да чују. Они су потпуно изгубили живце. Њима ни Бошњаци у Сарајеву не верују. Али биће неки избори вероватно, па зато лажу", навео је Вучић.

Председник је прокоментарисао и тврдње његових политичких противника да је за говорницом ГС УН "глумио Тита".

"Нисам глумио никога, говорио сам као српски председник, једне мале поносите земље која има свој став и која се мучи са проблемом који је делом наметнут, а делом је за њега сама крива. Да не причам о лажима којима смо себе обмањивали до проглашења независности Косова. Данас живимо у реалности, разумемо своју позицију, нећемо сукобе, нећемо ратове, знамо да су нас преварили са Бриселским споразумом, куповали време. Показало се да смо без обзира на то жилави. Наставићемо да се боримо за своју земљу", подвукао је.

image