Србија и Балкан

Вучић разговарао са Гутершом у Њујорку

Вучић са Гутерешом о геополитичким изазовима, Србији, АП Косово и Метохија и сарадњи
Вучић разговарао са Гутершом у Њујорку© TANJUG/ TANJUG VIDEO

Председник Србије Александар Вучић је на састанку са генералним секретаром Уједињених нација (УН) Антониом Гутерешом у Њујорку разговарао о главним темама 79. заседања Генералне скупштине УН, глобалним циљевима одрживог развоја и потреби за интензивирањем међународне сарадње и улоге УН у решавању нарастајућих изазова попут ратних сукоба, хуманитарне кризе, енергетске транзиције, климатских промена и борбе против сиромаштва и неједнакости.

Вучић је на платформи Инстаграм навео да је саговорника детаљно упознао и са ситуацијом на Косову и Метохији, као и да је посебна тема била будућност коју сада "градимо за нове генерације, за младе људе који од свих нас с правом очекују највећу могућу одговорност и посвећеност решавању нарастајућих изазова".

"Разменили смо мишљења о заједничкој забринутости због ескалације ратних сукоба и њихових трајних последица у свим сферама глобалног поретка и изразио пуну подршку настојањима генералног секретара УН да се што пре успостави одржив и трајан мир међу свим сукобљеним странама", навео је Вучић.

Председник је додао је да је током разговора истакао спремност Србије да у свим напорима усмереним ка том циљу учествује уз пун допринос, као што је чинила и до сада.

Вучић се у седишту Уједињених нација у Њујорку састао и са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим  је разменио мишљења о ситуацији у региону,  билатералним односима две земље и европском путу Србије.

Председник је истакао да је грчком премијеру пренео забринутост због свакодневног терора са којим се суочавају Срби на Косову и Метохији, захвалио на досадашњој принципијелној подршци Грчке територијалном интегритету Србије и затражио додатну потпору нашим напорима у циљу заштите српског становништва.

"Билатерална сарадња Србије и Грчке је на завидном нивоу, баш као и братски односи наша два народа. Настављамо заједнички рад на јачању и ширењу економских веза, као и на енергетском и инфраструктурном повезивању", написао је председник Вучић на свом Инстаграм профилу.

Председник Србије је данас у Њујорку доделио Орден српске заставе првог степена амбасадорки Жужани Хорват, сталној представници Мађарске при УН.

"Велика ми је част што могу да уручим ово признање за нарочите заслуге у развијању односа и учвршћивању мирољубиве сарадње нашим мађарским пријатељима. Хвала вам што се знали да чујете, разумете и подржите право српског народа на слободу, независност и истину", навео је председник у својој објави на Инстаграму.

Вучић ће у Њујорку разговарати и са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом.

Председник ће касније присуствовати пријему " Будућост Србије" (Serbia Beyond Future) у организацији Сталне мисије Републике Србије при УН, који ће бити одржан у седишту Уједињених нација. Осим Вучића, на пријему ће говорити Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

image