Србија и Балкан

Вучић: Било је страшно глупо потценити руску војску

Председник Србије поручио је да је главна тема у Њујорку Блиски исток, а да, без обзира на то ко победи на изборима у Америци, подршка Кијеву неће бити као раније
Вучић: Било је страшно глупо потценити руску војску© FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

Председник Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка, где борави због заседања Генерале Скупштине УН, да је за Србију важно да задржи своју препознатљиву позицију и да има уравнотежен приступ светским проблемима. Он је, каже, у разговору са десетинама светских лидера гледао да јача улогу Србије.

"Наша позиција није лака. Ко каже да ће да је реши за дан није довољно озбиљан и одговоран. Морамо да будемо рационални и да гурамо земљу, напред, да се боримо за нове инвестиције" рекао је Вучић у разговору за "Информер" телевизију.

У Њујорку је, према његовим речима главна тема Блиски исток, а Украјина је већ девета или десета тема код грађана САД.

"Ко год да победи неће бити онаква подршка Кијеву као раније. Знам колико су прагматични и рационални", казао је Вучић.

Додао је да је Бајден добио исто истраживање које је он видео, а по ком је Украјина тек на деветом месту за Американце.

"Руси сада, уз све проблеме и тешкоће које имају, они не показују да се са тим суочавају. Показали су да су жилавији него што су сви очекивали. Причам о економији, а било је страшно глупо потцењивати руску војску, јер ко год је потцењивао руску војску знамо како је кроз историју прошао. Мира не може да буде зато што Руси сада имају психолошку предност на ратишту. Трамп је оријентисан ка бизнису и он ће гледати да пронађе решење. Трамп је видео то истраживање и зато је смео да иде овако отворено против Зеленског", рекао је председник Србије.

На крају ће, како каже, бити мир и зато ће бити "јака борба за свако село".

"Биће достигнут корејски сценарио и то неће имати решење 10 20 или 30 година и то ће бити суштинско решење за сукоб у Украјини", навео је Вучић.

Председник Србије оценио је и да је изјава руског председника Владимира Путина на седници Савета безбедности о измени руске нуклеарне доктрине изазавала велику пажњу у Уједињеним нацијама.

"Изјава руског председника Владимира Путина изазвала је велику пажњу, али највећу пажњу изазива вештачка интелигенција и трка са НР Кином", рекао је Вучић.

Председник каже да ће на пријем Србије у УН доћи Ерик Солвел, један од блиских пријатеља Камале Харис, али и Ричард Гренел, а најавио је 15-16 министара, људе из УАЕ, Петера Сијарта.

Ђорђа Мелони је, како је навео, хвалила Србију пред Илоном Маском.

"Мислила је да он мање зна о Србији него што он зна. Реч је о страховито способном човеку", рекао је Вучић.

Сви, како је рекао, виде "велику утакмицу" између Кине и САД, по питању економије и вештачке интелигенције.

"Америка има малу предност, али Кина има више жеље да се бори. То је 'мртва трка'. Европа већ заостаје и питање је како ће то да надокнади. Ми смо мали, не можете да нас мерите са великим играчима. Америка и Кина представљају 44 одсто укупне светске економије. Нама смо важни и морамо нашем народу да обезбедимо будућност и да ускочимо у добар вагон у композицији која иде у будућност", додао је председник.

image