Одржан свечани пријем "Србија иза будућности" у Њујорку, промовисан ЕКСПО 2027

Председник Србије Александар Вучић истакао је на пријему да је Србија земља која економски најбрже расте, уз развој информационих технологија, а жели да предњачи и у развоју вештачке интелигенције и у биотехнологијама

У седишту Уједињених нација у Њујорку, стална мисија Србије при УН, организовала је пријем "Србија иза будућности", којим је светским званичницима представила предстојећу изложбу ЕКСПО 2027, али и све што Србија нуди, када су у питању знање, наука, иновације и технолошки развој.

На пријему је говорио председник Србије Александар Вучић, који је истакао да је Србија земља која економски најбрже расте, уз развој информационих технологија, а жели да предњачи и у развоју вештачке интелигенције и у биотехнологијама.

"Ми смо мала земља која покушава да ускочи у тај воз, прави воз, који је на правој прузи. Поносни смо на наша достигнућа у области биотехнологије и желимо да БИО4 кампус буде јединствен у свету", рекао је Вучић.

На почетку пријема приказан је филм о напретку Србије у развоју нових технологија, научно-технолошких паркова, напретку науке. Истакнуто је да је Србија лидер у технолошким иновацијама, као и да је постала чвориште напретка у дигитализацији.

Обраћајући се званицама, Вучић је приметио да сви говоре о ратовима и ономе што ће се десити у будућности, али нико не говори о лепим стварима.

"Вечерас је важно да говоримо о нечем добром, лепом, што припада будућности, о развоју једне земље са Западног Балкана", навео је председник Србије.

Поручио је да су млади важна компонента сваког друштва, због чега се мора учинити сваки напор да они имају просперитетну будућност, јер се тиме обезбеђује будућност целог човечанства.

Позвао је све да дођу 2027. године у Београд, на изложбу ЕКСПО.

"Креативна решења, иновације, технологија, срж су манифестације, која је игралиште и сцена за младе и све који се тако осећају. Очекујемо вас у великом игралишту", рекао је председник Србије.

Министарка науке, технолошког напретка и иновација Јелена Беговић је подсетила да ће Србија имати прилику да председава Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију (ГПАИ) – мотором будућности и развоја света, али и извору решења за глобалне изазове.

"Стичемо много нових партнера широм света јер желимо да укључимо цео свет у овај пројекат. Циљ нам је да постанемо центар нових технологија, а 2025. године постајемо председавајући Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију", рекла је министарка.

Она је подсетила и да Србија организује годишњи Самит Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију почетком децембра.

"Србију видимо као земљу знања, иновација, науке, која ће унапредити друштво и повезати нас са целим светом, уједињеним за добробит човечанства", рекла је министарка Беговић.

Навела је да ће Београд и Србија бити центар света, током три месеца 2027, уз очекиваних 4,5 милиона посетилаца на изложби ЕКСПО.

Она је позвала све владе у свету да искористе науку како би убрзали циљеве одрживог развоја.

"Као одговор на огромне изазове који су пред нама у медицини, пољопривреди, производњи хране и очувању животне средине, које видимо као четири највећа међу изазовима, Влада Републике Србије одлучила је да изгради БИО4 Кампус", истакла је Беговић.

Министарка је објаснила да ће БИО4 Кампус окупити научнике, приватни сектор, академску заједницу – све талентоване и паметне људе повезане око биотехнологије, биомедицине, биоинформатике и биодиверзитета.

"Градимо више од 300 лабораторија у Београду у којима ће у почетној фази радити преко хиљаду доктора наука, више од четири хиљаде студената и развијаћемо иновације заједно са стартап заједницом, приватним сектором, научницима и Владом Србије", рекла је Беговић.

На пријему су присуствовале бројне стране дипломате, али и представници америчке администрације, међу којима и заменик помоћника државног секретара за Западни Балкан Александар Касаноф, некадашњи специјални изасланик бившег председника САД-а Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, али и председница Северне Македоније Гордана Сиљановска Давкова.