Ректор Универзитета у Приштини: Добили смо гаранције Кфора да нико неће упадати на факултете

И директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Златан Елек изненађен је што се полиција меша у здравствени систем и истиче да код њих долазе сви, без обзира на верску и националну припадност

Ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици Небојша Арсић изјавио је да је тај Универзитет прошле године добио гаранције Кфора да нико неће упадати на факултете, додајући да се нада да то обећање још увек важи, преносе "Новости".

Коментаришући изјаве косовског министра унутрашњих послова Џељаја Свечље да ће школство и здравство имати специфичан статус и да ће бити одвојени од затварања других српских институција на тзв. Косову, Арсић је навео да Универзитет не може да гарантује општу безбедност, али да чине све што је у њиховој моћи да студенти буду безбедни када су у кампусу.

"Надам се да ће изјаве Свечље остати само на речима, јер ако је школство оно што некоме представља проблем, онда са тим друштвом нешто дебело није у реду", оценио је Арсић.

Према његовим речима, Универзитет је спреман за почетак нове школске године 1. октобра, а имаће 13.000 студената, од чега 6.500 "пасивних".

"Тачно је да је упис смањен око 10 одсто, што је последица гласина које се шире у вези са најавом из Приштине да ће узурпирати српски образовни систем", додао је Арсић.

Директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Златан Елек рекао је за лист да је изненађен изјавом Свечље и тиме што се полиција меша у здравствени систем.

"Осим што немамо никакву комуникацију са представницима косовског здравственог система, једноставно не знам у ком својству Свечља коментарише наш здравствени систем и да ли као министар има у глави неке активности које су до сада једнострано спроводили на северу Космета", навео је Елек.

Додао је да КБЦ у Косовској Митровици, са око 1.800 запослених, пружа негу свима, без обзира на верску и националну припадност, додајући да на лечење долазе и Албанци из других крајева тзв. Косова.