Србија и Балкан

Петковић: Оптужбе на рачун Србије показатељ су ретроградности приштинске политике

Приштина не жели нормално стање на северу Косова и Метохије, нити жели дијалог, оценио је директор Канцеларије за Косово и Метохију
Петковић: Оптужбе на рачун Србије показатељ су ретроградности приштинске политике© Royalty-free

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су "истрошене и бајате" клевете и оптужбе на рачун Србије и председника Александра Вучића на којима упорно инсистира председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, показатељ ретроградности политике Приштине и њене неспособности да егзистира у мирнодопским условима.

Петковић је нагласио да приштински режим који на северу АП Косова и Метохије користи полицију као инструмент за вршење насиља и кршења права читавог једног народа јесте у самој својој суштини криминалан, и да нема никакву другу могућност да прикрије своје криминалне радње осим да лажима правда насилничко поступање и чињеницу да свакодневно руше Бриселски споразум.

Они пуних 11 година одбијају да формирају ЗСО, која је основ за успостављање безбедности и опстанка српског народа у покрајини, а то је управо оно што Приштина никако не жели, додао је Петковић.

"Србија је мерама које доноси као одговор на очигледни покушај етничког чишћења српског народа са Косова и Метохије учинила управо покушај да се ствари на терену врате на пређашње стање, како би се преокренуо тренд дестабилизације и дала шанса дијалогу. Османијева на то нема никакав одговор осим безочних лажи и неистина, јер суштина је да Приштина не жели нормално стање на северу Косова и Метохије, нити жели дијалог. Они су дијалог презрели онога тренутка када су посегнули за институционалним и физичким насиљем како би решили 'српско питање' на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Према његовим речима Османијева је очигледно изнервирана чињеницом да се, у тренутку док она и њене приштинске колеге у Њујорку, обијајући прагове УН, као у пачијој школи понављају отрцане наративе из деведесетих година прошлог века, Србија у центру светске политике представља као држава која је у сваком смислу окренута будућности.

"Та разлика у поимању политике и одговорног односа према будућности прави разлику између Београда и Приштине, и свет све више и све јасније увиђа ту разлику", рекао је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије.

image