Србија и Балкан

Вучевић наговестио које предности ће имати мушкарци који одслуже војни рок

Премијер Србије је током емисије истакао је да је за данашње време оптимални војни рок 75 дана
Вучевић наговестио које предности ће имати мушкарци који одслуже војни рок© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/ nr

Председник Владе Србије Милош Вучевић саопштио је да би свим момцима, који буду одслужили војни рок под оружјем, требало омогућити да имају приоритет при запошљавању у јавној управи или да сутра, кад буду засновани породице, имају предност при упису деце у вртић.

Премијер је то рекао током гостовања у "Јутарњим новостима", и открио и да ће будући војници током боравака у касарнама имати могућност да добију возачке дозволе "Б" или "Ц" категорије, наводећи да ће то бити значајна уштеда за кућни буџет.

Подсећања ради, Вучевић је могућност стицања возачких дозвола током служења војног рока поменуо и током обраћања на Повленском сабору, одржаном 21. септембра.

Премијер је током емисије истакао је да је за данашње време оптимални војни рок 75 дана, као и да треба размишљати у правцу да момци који одслуже, после војног рока имају одређене предности.

"Било је и тешких дана када се одвојите од породице. Ми смо годину дана били одвојени, пет и по месеци нисам дошао кући. Војску сам служио на Космету, у Гњилану", изјавио је Вучевић.

Он је навео да "имамо озбиљан дефицит у резервном саставу војске".

"Држава практично губи један озбиљан ресурс, а онда надовежете оно што се дешава у свету, па онда у региону. Убеђивали су нас да је војска трошак, да у то не треба улагати. Ја мислим да је та одлука добра, да је овај предлог фер и усклађен са околностима модерног живота. Овај предлог од 75 дана је довољан да регрут изврши основну обуку, доживи војску и државу, добије додатни осећај поноса, а да му се не ремети животни токови око школовања, посла", оценио је премијер и додао:

"Неће пропасти ништа што ће толико неко бити одсутан из фирме."

image