Србија и Балкан

Нови подаци о миграцијама на Балкану: Чак 91 одсто грађана не планира да напусти Србију

Истраживање се односи на оне који су покренули неку врсту акције у циљу легалног имигрирања, попут захтева за радним визама, налажењем посла у земљама Европске уније и слично
Нови подаци о миграцијама на Балкану: Чак 91 одсто грађана не планира да напусти СрбијуGetty © Royalty-free

Време када се за "бољи живот" одлазило ван граница земље изгледа да је иза нас, јер најновији подаци "Балканског барометра" показују да рекордни број наших грађана више не размишља о одласку у иностранство – невероватних 91 одсто изјавило је да не жели да напусти Балкан.

Балкански Барометар објавио је истраживање о миграцијама које открива занимљиве податке о броју људи са Западног Балкана који имају у плану селидбу из земље.

Највећи проценат оних који не желе да напусте Балкан, поред Србије, показали су држављани БиХ са 89 одсто, Албанија са 82 одсто, Северне Македоније са 80 одсто, тзв. Косова са 76 одсто и Црне Горе са 74 одсто.

У истраживању је приметно да су Црногорци у великом броју одбили да одговоре на питање о миграцијама, па бројеви могу да варирају.

Анкете спроведене током 2024. године, са дуге стране откривају да је највећи број Албанаца спремно да емигрира: 16 одсто грађана у Албанији и 20 одсто Албанаца са тзв. Косова.

Мање критична ситуација је у Северној Македонији, где је такође 16 одсто људи покренуло неку врсту акције у циљу легалног имигрирања, попут захтева за радним визама, налажењем посла у земљама Европске уније и слично.

Око регионалног просека који износи 13 одсто, налазе се грађани Црне Горе, која се зауставила на 12 одсто.

Испод просека су Босна и Херцеговина са 8 одсто грађана који планирају да оду, и Србија са 6 одсто.

image