Вучевић упозорава: Следећа Куртијева мета је Универзитет у Приштини

Председник Владе Србије Милош Вучевић је истакао да нема одустајања од борбе за Космет

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да нема одустајања од политичке борбе за АП Косово и Метохија и да нема погрома и протеривања Срба, али да би следећа мета Приштине могао да буде Универзитета у Приштини са привременим седиштем у северном делу Косовске Митровице са намером да га укину.

"Следећи њихов циљ би могао бити укидање Универзитета у Приштини, који је измештен у Косовску Митровицу. Они сматрају да универзитет суштински прави додатну снагу српском народу да опстане. То би могла бити следећа мета напада Куртија и његовог режима", рекао је Вучевић за "Новости".

Он је упозорио да Приштина неће одустати, "ићи ће до вртића и обданишта, до гашења свега".

Вучевић сматра да утицаја има и чињеница да се приближавају избори на КиМ, заказани за фебруар.

"Курти за изборе нема шта да понуди својим гласачима, осим тога да он решава српско питање на КиМ, односно, како они то кажу, заокружује косовску независност. Он има мету на север Космета. Не можемо да им, на жалост, гарантујемо безбедност у сваком тренутку, јер не можете да спречите све што се дешава, говорим о хапшењима, пребијањима, упуцавањима, али нема погрома и протеривања Срба са КиМ", поручио је премијер.

Он је најавио оснивање посебног одељења тужилаштва задуженог за кривична дела почињена на територији КиМ.

"Не само кривична дела против Срба, како се то лаички објашњава, то ће бити тужилаштво надлежно за сва кривична дела против свих грађана који Србију доживљавају као своју државу, и Срба, и Горанаца, и Бошњака и Рома", објаснио је Вучевић.

Он је навео да се први пут иде у потпуну идентификацију и персонализацију онога ко је починио кривично дело.

"Морамо тачно да знамо ко је спалио српску заставу, ко је упуцао неког, ко је отео Србина, ко је упао у школе, ко хапси поштаре... Ми смо те забележили и кад тада ћеш да изађеш пред лице правде. Мало ми њих да идентификујемо, као што се они свакодневно баве Србима", напоменуо је премијер.

Он је рекао да се зато очекује и закон о проглашењу КиМ као подручја посебне социјалне заштите.

"Имаћемо посебан пакет подршке људима, да изађемо са додатним финансијским средствима. Да Срби знају да ће имати подршку од своје државе, да знају да ће им примања бити редовна", навео је он.

Вучевић је истакао да нема одустајања од борбе за КиМ.

"Говорим о политичкој борби. Не треба занемарити, на КиМ се налазе припадници Кфора, сваки сукоб значи да ми имамо потенцијални сукоб са Алијансом. Те околности нису једноставне, зато нам је потребан рационалан, одмерен и мудар приступ. Много већа посвећеност", указао је Вучевић.

Он је истакао и да Албанци не желе да постигну договор.

"Ми треба да будемо паметни, мудри и стрпљиви, да инсистирамо на разговорима, да не би ишли у ратове и сукобе. Да не кукамо стално и да се не предајемо. Ништа није изгубљено што није предато. Нема малодушности. Издржали смо и много теже околности, па смо опстали као народ и држава", закључио је премијер.