Последњи чувар Зејтинлика добија спомен-бисту: Деда Ђорђе наставља да бди над сенима српских јунака

На дан свечаности поводом обележавања 106. годишњице од пробоја Солунског фронта, као чин одавања почасти јунацима који су сахрањени на српском војном гробљу у Зејтинлику, ветерани ће развити 100 метара дугу заставу Србије

Поводом обележавања 106. годишњице од пробоја Солунског фронта, сутра ће, испред куће у којој је живео, бити откривена спомен - биста деда Ђорђа Михаиловића, човека који је 60 година био је чувар српског војног гробља у Зејтинлику.

Биста коју је даровала је ливница "Браћа Јеремић" из Врчина, дело је академског вајара Љубомира Лацовића.

Заједница ветерана Србије поздравила је овај чин и навела да он има дубоку симболику, јер подсећа на храброст и жртву наших предака.

Из заједнице ветерана истичу да ће свечаности присуствовати 120 бораца, ратних војних инвалида, породица палих бораца и њихових потомака, као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

"Деда Ђорђе није само фигура из прошлости, већ је и жива инспирација за све нас који данас настављамо да чувамо вредности које су наши преци бранили. Борци, ратни војни инвалиди, породице палих бораца и њихови потомци са којима долазим на церемонију носе дубоко укорењену емоцију, јер за њих Зејтинлик и деда Ђорђа представљају нешто више од историјског сећања. За многе од њих, ово место је симбол њихове личне борбе", рекао је председник Заједнице ветерана Србије Марко Мартиновић.

На дан свечаности, као чин одавања почасти јунацима који су сахрањени на српском војном гробљу у Зејтинлику, ветерани ће развити 100 метара дугу заставу Србије.

"Осећам дубоку захвалност и понос што могу да допринесем очувању тог наслеђа и да учествујем у овој церемонији која повезује генерације - од оних који су се борили, до нас који настављамо да чувамо њихову успомену", додао је Мартиновић.

Ђорђе Михаиловић рођен је 1928. године у Солуну и био је трећа генерација Михаиловића која је чувала српско војно гробље.

Дужност чувара гробља најпре је вршио његов деда, солунски добровољац Саво, који је сакупио своје мртве саборце и чувао их до своје смрти.

Саво је са саборцима сахрањен на Зејтинлинку, а дужност преузима његов син Ђуро, који је током Другог светског рата успео да од нацистичке војске сачува гробље и вредности које се тамо налазе.

Након Ђурове смрти, 1961. године, дужност преузима Ђорђе, последњи мушки потомак лозе Михаиловић.

Ђорђе Михаиловић - Деда Ђорђе био чувар гробља до своје деведесетчетврте године, а са дужности је одступио због нарушеног здравља.

Често је говорио да му је највећа жеља да добије српско држављанство, а 2020. године у "Службеном гласнику" објављено је да је грчки држављанин Ђорђе Михаиловић, вишедеценијски чувар и водич кроз српско војно гробље Зејтинлик постао држављанин Србије.

Ђорђе Михаиловић добитник је награде "Мајка Србија" у области хуманитарних активности, развијању и јачању међусобних веза, унапређивању економске сарадње, а одликован је и Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена.

Преминуо је 2023. године у 96. години, а сахрањен је на српском војном гробљу Зејтинлик у Солуну је уз војне почасти и химну "Боже правде".

По сопственој жељи сахрањен у крипти у којој почивају његов деда и отац са српском шајкачом.