Србија и Балкан

Вучић уручио одликовања: Орден добила и амбасадорка Никарагве при УН коју је "славила цела Србија"

Председник Вучић је у Њујорку доделио Орден српске заставе првог степена и сталном представнику Руске Федерације при УН Василију Небензји, двема заменицама сталног представника Руске Федерације у УН, као и сталној представници Мађарске при УН Жужани Хорват
Вучић уручио одликовања: Орден добила и амбасадорка Никарагве при УН коју је "славила цела Србија"© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

Председник Србије Александар Вучић уручио је у Њујорку одликовања представницима Уједињених Арапских Емирата, Бразила и Венецуеле при Уједињеним нацијама. Одликовање је добила и амбасадорка Никарагве која је у мају одржала упечатљив говор током расправе о резолуцији у Сребреници у Генералној скупштини УН.

"Уручио сам орден легендарној амбасадорки Никарагве коју је славила цела Србија после расправе у Генералној скупштини УН по питању злочина о Сребреници", објавио је Вучић након што је заменици сталног представника Републике Никарагве при Уједињеним нацијама Елеани Јаоска Пичардо уручио Орден српске заставе првог степена.

"У свету у којем су правда и право неретко угрожени, оваква признања подсећају нас на значај борбе за вредности које би требало све нас да окупе око истих часних циљева. Овај орден је израз наше захвалности за подршку Никарагве Србији у међународној арени, као и за активну дипломатску улогу која је допринела јачању односа између наших земаља", навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да је Никарагва у УН показала изузетну посвећеност промовисању правих вредности мултилатерализма и поштовања међународног права, чиме је додатно учврстила наше пријатељство и заједничке интересе.

Одликован и представник Бразила при УН

Вучић је доделио и Орден српске заставе другог степена амбасадору Сержиу Франсу Данезеу, сталном представнику Федеративне Републике Бразил при УН.

Указом председника Вучића, стални представник Бразила при УН одликован је за нарочите заслуге у развијању међународних односа и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Бразила.

Србија и Куба деле слободарске вредности и традицију борбе за правду 

Вучић je уручио Орден српске заставе првог степена и сталном представнику Кубе при Уједињеним нацијама Ернесту Соберону Гузману.

"Уз велику захвалност, уручујем овај орден којим Србија показује колико цени огроман допринос пријатељске Кубе начелима права и правде, чиме је додатно оснажила везе између наших земаља", објавио је Вучић на Инстаграму.

Према његовим речима, историја оба народа показала је колико ценимо и делимо заједничке слободарске вредности и традицију борбе за правду и једнакост, које су од суштинског значаја за цело човечанство.

"Ово одликовање симболизује наш заједнички став да је дипломатска храброст данас од кључног значаја за постизање највиших циљева и враћање на светску политичку сцену оних вредности које представљају сам темељ УН и глобалног поретка у којем је могућ одржив мир и општа стабилност", написао је он.

Захвалност Србије УАЕ

Председник Србије доделио је данас у Њујорку Орден српске заставе другог степена и Мухамеду Иси Абушахабу, изванредном и опуномоћеном амбасадору, сталном представнику Уједињених Арапских Емирата при УН.

Указом председника Вучића, стални представник УАЕ при УН, одликован је за нарочите заслуге у развијању међународних односа и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата.

"Хвала вам на вашој подршци и пријатељству", рекао је Вучић приликом уручивања одликовања.

Абашахабу је истакао да је искрено поносан што је добио ово одличје од Србије и председника Вучића.

"Искрено сам почаствован што сам добио овај орден. Као што знате Србија и УАЕ имају дубоке политичке и економске везе које расту сваким даном, а додатно су ојачане блиским пријатељством наших лидера и наших народа", истакао је стални представник УАЕ при УН.

Орден за министра спољних послова Венецуеле

Председник је рекао да је почаствован сусретом са министром спољних послова Венецуеле Иваном Хилом Пинтом и заменицом министра за Европу Коромото Годој, у чијем присуству је уручио одликовање заменику сталног представника њихове земље при УН.

Како је истакао, то одликовање је знак признања за посвећеност Венецуеле одбрани права, правде и норми међународног јавног права, чиме држава Србија уједно афирмише и значај међународне сарадње и солидарности у борби за највеће вредности човечанства на глобалном нивоу.

"Орден српске заставе првог степена није само лично признање, већ и симбол заједничке борбе за правду и мир, која је од суштинског значаја за јачање међународних односа. Уверен сам да ћемо на овај начин наставити да додатно јачамо пријатељство између Србије и Венецуеле, као земаља храбрих људи са дугом и поносном традицијом и слободарским духом", рекао је Вучић.

Председник Вучић је у Њујорку доделио Орден српске заставе првог степена и сталном представнику Руске Федерације при УН Василију Небензји, двема заменицама сталног представника Руске Федерације у УН, као и сталној представници Мађарске при УН Жужани Хорват.

image