Вучић: У Њујорку сам разумео ко је стајао иза неких акција Приштине, а ко им се противио

У фокусу ГС УН у фокусу је била ситуација на Блиском истоку, и то можда није добра вест за Украјину, рекао је председник Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је током боравка у Њујорку имао разговоре о АП Косову и Метохији који нису били лаки, наводећи да је са саговорницима имао различита виђења, али да је отворено говорио о позицији Србије.

Вучић је за РТС рекао да је током тих разговора о ситуацији на АП КиМ разумео "ко је стајао иза неких акција, коме нису сметале, али и ко је био против акција" које је спроводио режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Цело јутро анализирам све оно кроз што сам пролазио и са америчким званичницима и са свима другима", навео је Вучић и додао да о детаљима тих разговора не може да говори, јер је такав договор.

Он је истакао да је искрено и отворено говорио о позицији Србије и да "ништа није крио".

"Имамо различита виђања по одређеним питањима, наше је да наставимо одговорно да се понашамо", навео је председник.

Према његовим речима, у питању је компликован чвор, а позиција Србије је тренутно таква да мора са једне стране да чува мир, а са друге стране да чува живот, опстанак и напредак српског народа на АП КиМ.

Вучић је истакао да ће Србија гледати да не направи ниједну грешку, како нико не би имао шта да замери.

"Гледаћемо да не направимо ниједну грешку, да нико нама не може ништа да пребаци, да наша подршка, снага наше економије буде све веће и да наша подршка нашем народу на Косову и Метохији буде све већа", рекао је он.

Фокус на Блиском истоку - лоше вести за Украјину

Вучић је рекао да је у Њујорку током одржавања Генералне скупштине Уједињених нација у фокусу била ситуација на Блиском истоку, и да то можда није добра вест за Украјину.

"Што се света тиче, мислим да не иде у добром смеру. Одједном, усред (данашњег) сусрета Доналда Трампа и Владимира Зеленског, послате су различите и не у потпуности кохерентне поруке", истакао је Вучић за РТС на крају боравка у Њујорку.

Он је додао да је у САД једина суштинска вест - Палестина, Израел, а сада Либан и Израел, и лидер Хезболаха Хасан Насралах, за кога се нагађало да је убијен у данашњем израелском нападу на предграђе Бејрута.

"О чему год да се говори овде, па чак и о великим поплавама и урагану на југу Америке, дакле, од Флориде до Јужне Каролине... Блиски исток 'једе' америчку пажњу. Што значи да ће се они томе посвећивати више. Нисам сигуран да је то сјајна вест за Украјину. Европа мора да ради све што може да заустави тај рат. (Председник Француске) Макрон је учинио све да се заустави крвопролиће на Блиском истоку, али није то једноставно. Ми немамо тај утицај. Европа мора да покуша да заустави сукоб у Украјини", напоменуо је Вучић.

Подиже се глас малих земаља

У свету се подиже глас малих земаља, "антиколонијални и антиимперијални гласови" чују из Африке, као и све више из Јужне Америке, рекао је председник Србије. 

На питање да ли мисли да је могуће и неким већим ангажманом и већом слободом малих земаља смањити тај јаз који постоји у свету и спречити да мале земље буду жртве примене силе над правом, Вучић је за РТС рекао:

"Тешко ћемо то скоро успети, али да, политички се подиже глас. Имате сад бучну политичку борбу у Африци између Кине и Америке. Наравно, део свог колача и даље имају Французи, део им узимају Руси, али и једно и друго је релативно мали део те, како то неки овде називају, велике торте, а ја бих рекао једног дивног континента што се тиче утицаја", рекао је Вучић.

Истакао је да је Кина у овом тренутку врло озбиљно угрозила доминацију САД.

"Ако постоји континент где је пуна доминација Америке, макар једним делом угрожена, то је онда Африка. Зашто сам вам ово све рекао? Зато се ти гласови антиколонијални, антиимперијални чују из Африке и чују се све више из Јужне Америке. У Јужној Америци, као и ова нова група од осам земаља у којима Американци имају директну контролу над две земље Централне Америке, на шест, а посебно на две немају никакву попут Никарагве и Хондураса, шири се то исто и по Јужној Америци и карипским земљама. Међутим, суштинска борба ће бити око вештачке интелигенције и око онога што долази", рекао је Вучић.

Оценио је да ко буде победио у тој утакмици да ће тај владати светом де факто.

О разговорима с Нетанјахуом и Пезешкијаном

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, говорећи о разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, да Србија има пријатељски однос према јеврејском народу, али и да уједно као држава има и бројне арапске пријатеље.

Вучић је за РТС навео да је добијао критике због разговора са председником Ирана Масудом Пезешкијаном, али да је његов посао да прича са свима.

"Треба да будемо поносни. Мислим да је само један човек успео да разговара, или укупно двојица, и са председником Ирана и са премијером Израела. И у онаквом тренутку да вас прими премијер Израела, када је одбио, верујте ми, десетине билатерала, онда вам је јасно да ипак постоји неки углед Србије", рекао је Вучић.

Додао је да је то показатељ да Србија постаје важна на светској мапи, као и да је то политика какву треба да водимо, бринући притом о државним интересима.

Председник истиче да је кроз разговор са израелским премијером успео да схвати какви ће бити његови наредни потези.

"Он је врло одлучан у својој акцији, ирански председник је веома стрпљив. Тако да, нажалост, нисмо ми ти који ратне сукобе можемо зауставити", закључио је Вучић.

Маргине битније од Генералне скупштине

Сумирајући своју посету Њујорку, Вучић је рекао да је имао бројне састанке и интензивну агенду, као и да су за све, као и за Србију, били веома важни састанци на маргинама Генералне скупштине УН, и да је циљ био да се што боље, политички и економски, позиционира наша земља.

"Тако да свакако је било интензивно и не само за нас, већ и за све друге. Претворио се долазак у Њујорк најмање у оно што се види пред Генералном скупштином Уједињених нација, а много више што се збива у ходницима и што се збива на различитим састанцима", рекао је Вучић за РТС.

Истакао је да је наша делегација гледала да разговара што је могуће више.

"Да позиционирамо Србију што боље. Поделио бих у два дела. Један је тај политички аспект, други је економски аспект и наравно преплетање политике и економије. Мислим да смо неке важне контакте по први пут направили за нашу земљу што се њеног економског напретка у будућности тиче. Што се политике тиче, није лако време пред нама, али ни пред ким у свету није лако време. Ми ћемо морати да радимо више, да радимо снажније, јаче. Мораћемо да поправљамо ситуацију у рударству и енергетици, јер на пољопривреду не можете толико да утичете на сушу, кишу и временске прилике", рекао је Вучић.

Казао је да је важно што српска индустријска производња расте, али да је потребно још инвеститора, али је оценио да енергетика и рударство иду "лоше" и да ће у том пољу морати више да се ради у будућности.