Трач партија Куртија и Пленковића: Србија претећи фактор у региону, "Косово" за нормализацију

Београд није спреман да иде ка нормализацији односа са Приштином, пожалио се премијер привремених приштинских институција

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је током разговора са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем у Њујорку устврдио да је такозвано Косово посвећено нормализацији односа Београда и Приштине, а да је "Србија дестабилизујући и претећи фактор у региону", преноси "Косово онлајн".

"Курти је поновио посвећеност 'Косова' процесу нормализације и потребу за безусловним поштовањем, као и потпуну имплементацију без даљег одлагања Основног споразума и Анекса за имплементацију, док га Србија још није потписала и није спремна да иде напред, ка нормализацији односа", наводи се у саопштењу Куртијевог кабинета.

Наглашено је да су Курти и Пленковић разговарали и о безбедности на Балкану, догађајима у Бањској и могућностима за продубљивање сарадње "Косова" и Хрватске.

"Међу договорима и могућностима за продубљивање сарадње, за више размена и заједничких обука издвојена је област безбедности, као и образовања. На овом састанку разговарано је о миру и безбедности на Балкану. Премијер је рекао да Србија остаје дестабилизујући и угрожавајући фактор у региону. Он је истакао паравојни напад на Бањску, као и континуирану пропаганду дезинформација државног апарата Србије о 'Косову' и посебно северу наше земље", додаје се у саопштењу кабинета лажног премијера.