Србија и Балкан

Линта: За злочин над српским цивилима у Вариводама ни после 29 год нико није одговарао

Хрватско правосуђе није чак ни подигло оптужницу а камоли донело осуђујућу пресуду за припаднике хрватске војске и полиције који су наредили и починили свирепо убиство на подручју на коме није било ратних дејстава
Линта: За злочин над српским цивилима у Вариводама ни после 29 год нико није одговарао© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

За ликвидацију десет српских цивила 28. септембра 1995. године у селу Вариводе код Книна ни после 29 година нико није одговарао, подсетио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, додајући да су у Вариводама, готово два месеца од злочиначке хрватске акције "Олуја", погубљени недужни људи чија је просечна старост била 67 година - само зато што су били Срби.

"Важно је нагласити да на том подручју није било ратних дејстава", саопштио је Савез Срба из региона.

Линта је указао да су прошле готово три деценије од кукавичког злочина, а хрватско правосуђе није чак ни подигло оптужницу а камоли донело осуђујућу пресуду за припаднике хрватске војске и полиције који су наредили и починили свирепо убиство српских цивила у Вариводама.

Такође нико није одговарао ни за многе друге злочине над српским цивилима у околним селима (Голубић, Гошић, Плавно, Отон, Мокро поље, Уздоље, Жагровић и др.).

"Мали број Срба је остао код својих кућа само зато што су поверовали обећању ратног злочинца Фрање Туђмана да свима који нису 'окрвавили руке' гарантује безбедност. Због тога су платили главом", истакао је Линта.

Линта је затражио да Тужилаштво за ратне злочине у Београду покрене истрагу и подигне оптужницу за ужасан злочин над српским цивилима у Вариводама и у низу других села и места, као и над ратним заробљеницима које су починили припадници хрватске војске и полиције током и после злочиначке акције "Олуја".

image