Куглер: Неопходно формирање ЗСО, Аустрија највећи поборник интеграције Србије у ЕУ

Свеобухватна нормализација односа између Србије и "Косова" је од суштинског значаја и предуслов за кредибилну перспективу ЕУ, нагласила је председница групе пријатељства са Србијом аустријског парламента

Председница групе пријатељства са Србијом аустријског парламента из редова Народне партије Аустрије (ОВП) Гудрун Куглер истиче да жели да Србија што је пре могуће постане чланица ЕУ и оцењује да је стање српске заједнице на северу "Косова" веома "критична тачка" због чега је формирање Заједнице српских општина неопходно.

"Аустрија је признала Косово као независну државу пре 16 година. Као и свим земљама Западног Балкана, 'Косову' је такође потребна кредибилна перспектива ЕУ. Међутим, заједничка перспектива Европе може успети само ако свако да свој допринос и ако се у региону осигурају добросуседски односи. Стога је свеобухватна нормализација односа између Србије и Косова од суштинског значаја и предуслов за кредибилну перспективу ЕУ", каже Куглер за "Косово онлајн".

Она је нагласила да ЕУ посредује у дијалогу, додавши да је потребан "брз напредак и конструктиван ангажман" обе стране како би се већ постигнути споразуми спровели.

"Сваки напредак, ма колико мали, веома је важан. Још увек отворена, веома критична тачка са моје тачке гледишта је стање српске заједнице на северу Косова, где је неопходно формирање Заједнице српских општина како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправе за српску заједницу и свеобухватна заштита српског културног и верског наслеђа. У том смислу, имамо јасно очекивање да ће Косово испунити своје међународне обавезе", сматра Куглерова.   

Коментаришући то што, за разлику од САД, ЕУ, Велике Британије, Француске и Немачке, из Аустрије није било осуде Куртијевих једностраних потеза, она је навела да је Међународна заједница, укључујући и Аустрију, одмах "осудила насиље које се догодило на северу у пролеће прошле године, као и оружани напад у Бањској у септембру прошле године".

" Недавни једнострани кораци Косова без претходне координације са међународним партнерима нису од помоћи. Хитно нам је потребна стабилност у региону и, да би то успело, решење отворених питања кроз дијалог, поручује председница групе пријатељства са Србијом аустријског парламента. 

Одговарајући на питање да ли су реална очекивања њеног страначког колеге Андреаса Миниха, који заговара чланство такозваног Косова у ЕУ до 2029. године, она је навела да је "Косово" поднело захтев за чланство у ЕУ у децембру 2022, али да се ЕУ тиме до сада није даље бавила због непризнавања Косова од стране неколико држава чланица.

"Аустрија подржава Косово на његовом путу у ЕУ и такође се залаже за даље разматрање захтева. Међутим, такође мора бити јасно да Косово тек треба да крене на интензиван реформски пут ка ЕУ како би перспектива приступања била на дохват руке. Тренутно се не усуђујем да говорим о роковима. Наравно, на крају мора доћи до пуне нормализације односа са Србијом. То је такође суштински предуслов за придруживање Косова ЕУ", наглашава Куглерова.

Она је истакла и да веома цени српску дијаспору у Аустрији, додавши да је Дунав снажан симбол повезаности две земље.

"Балкан је увек био важан за Аустрију. Данас себе у ЕУ видимо као заговорнике земаља Западног Балкана. Беч би такође могао да посредује у сукобима на Балкану и да буде место за дијалог", каже аустријска посланица.

Нагласила је да је Аустрија један од највећих поборника интеграције Србије у ЕУ, не само због географске близине, већ и због блиских политичких, економских, културних и пре свега људских веза, те да је Србија забележила позитивне помаке последњих година. 

"Србија је део европске породице и надам се да ће даље напредовати како би што пре приступила ЕУ. Аустрија је одувек имала јасну посвећеност европској интеграцији Западног Балкана и сматра да регион има реалне изгледе за чланство у Унији", поручила је она.

За предстојеће парламентарне изборе у Аустрији, каже да су од судбинског значаја јер се поставља питање да ли ће се земља определити за леву или десну идеологију, или ће ићи средњим путем који промовише Народна странка.