Милановић тражи сазивање Савета за одбрану: Оружане снаге не могу бити предмет страначких интереса

Хрватски председник тврди да је, као врховни командант војске, информације о намерама Владе о војном року добио из медија

Председник Хрватске Зоран Милановић предложио је хитно сазивање седнице Савета за одбрану због увођења обавезног војног рока, које је влада најавила за почетак идуће године, а за које се сада спекулише да ће бити одложено.

У саопштењу прес службе председника Хрватске наводи се да, према информацијама објављеним у медијима, Влада намерава да одложи увођење обавезног војног рока.

"И ја сам, као врховни заповедник, из медија сазнао о тој намери Владе, што, ако је тачно, сматрам непримереним и неозбиљним, јер се о тако важном питању за одбрану земље, хрватске грађане не може обавештавати незваничним и непровереним објавама", истиче Милановић у саопштењу које преноси "Вечерњи лист".

Он каже није консултован када је реч о враћању обавезног војног рока или о његовом модалитету, већ је једине релевантне информације добио од Главног штаба хрватске војске.

"Оружане снаге не могу да буду предмет ваших дневно-политичких манипулација и страначких интереса, зато очекујем вашу хитну реакцију и прихватање предлога о сазивању седнице", написао је Милановић.

Он је поновио да није против враћања обавезног војног рока.

"Обавезни војни рок може се оправдати као начин попуне резервног састава Оружаних снага, који сада није на задовољавајућем нивоу. Сигурносна ситуација у Европи се континуирано погоршава и Хрватска стога мора размотрити све модалитете јачања властите одбране, укључујући и увођење обавезног служења војног рока", рекао је Милановић, наводећи да ће Пленковић пре или касније морати да сазове седницу на којој ће се разматрати низ битних тема.

Милановић је нагласио да се о најсложенијим питању у подручју одбране не сме приступати "неозбиљно и неодговорно, на начин да се медијски објављује увођење војног рока, а сада опет медијски објављује његово одлагање".

Председник Хрватске, између осталог, истиче да увођење обавезног служења војног рока не сме бити на штету професионалне војске, којој недостају не само опрема и наоружање, већ првенствено људи, посебно професионални војници. Он поставља и питање како ће, по којим критеријумима и на који начин, од 17 до 18 хиљада војних обвезника, бити одабрано управо 4.000 војних обвезника колико Пленковићева влада планира да укључи у оружане снаге. Уз то, Милановић наводи да треба детаљно разговарати и утврдити да ли је предвиђених два месеца довољно времена за квалитетну војну обуку.

Хрватски председник је раније оценио да нема потребе да се жури с одлуком о враћању војног рока, осим "политичке агенде, да Драган Приморац иде на изборе".

У Хрватској је обавезно служење војног рока укинуто 2008. и од тада се служи само добровољно, али и за њега, према званичним подацима, влада слабије интересовање.

Невладино удружење Центар за економско образовање у јулу је влади и Министарству одбране предало петицију против враћања обавезног војног рока с више од 5.000 потписа, јавља Радио Слободна Европа.