Србија и Балкан

Хвала деда Ђорђу: Откривена спомен-биста чувару гробља на Зејтинлику

Спомен-биста Ђорђу Михаиловићу откривена је испред куће у којој је живео на државној комеморативној свечаности поводом 106. годишњице пробоја Солунског фронта
Хвала деда Ђорђу: Откривена спомен-биста чувару гробља на Зејтинлику© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SBRIJE

У оквиру комплекса војничког гробља Зејтинлик у Солуну, министар одбране Братислав Гашић, са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немањом Старовићем открио је спомен-бисту посвећену Ђорђу Михаиловићу, који је цели свој живот посветио очувању сећања на хероје из Првог светског рата.

Спомен-биста Ђорђу Михаиловићу откривена је, испред куће у којој је живео, на државној комеморативној свечаности поводом 106. годишњице пробоја Солунског фронта, саопштило је Министарство одбране.

Чика Ђорђе је, истакао је Гашић, више од пола века чувао Српско војничко гробље негујући успомене на хероје пале за слободу отаџбине.

"Деценијским тихим и стрпљивим радом он је у монументални мозаик успомене на јунаке са Солунског фронта уградио самога себе. А ми ћемо се, као захвални савременици и потомци, у скромности овоземаљског израза, спомеником који данас откривамо поклонити његовом делу и његовој жртви", рекао је Гашић.

Он је навео и да се у речима Ђорђе Михаиловића могла чути поука и опомена да је слобода Србије идеал од којег се не сме одустати.

"Кроз њега су нам се обраћали они који не дочекаше да поново прославе своју крсну славу на своме огњишту. У тим смо речима могли чути и поуку и опомену да је слобода Србије идеал од којег се не сме одустати никад и ни по коју цену", додао је Гашић.

Српска војска пробила је део Солунског фронта на Кајмакчалану 15. септембра 1918. године и тиме отпочела завршне борбе за ослобођење Србије у Првом светском рату. Пробој Солунског фронта сматра се најзначајнијим војним успехом Србије у том рату.

image