Србија и Балкан

Додик: Светиње су неуништиве, у епархији бањалучкој подигнуто више од 300 храмова

Председник Републике Српске присуствовао је Светој архијерејској литургији поводом освештања храма Светог великомученика Георгија, који је обновљен након 80 година од рушења
Додик: Светиње су неуништиве, у епархији бањалучкој подигнуто више од 300 храмова© FOTO TANJUG/ SRNA/bs

У протеклих 20 година у Епархији бањалучкој подигнуто је више од 300 храмова, рекао је данас председник Републике Српске Милорад Додик и истакао да су цркве и храмови неуништиви.

"Била ми је част и задовољство да заједно са владиком и нашим свештенством готово у свему учествујемо као представници Владе и лично како бисмо на тај начин Цркву приближили народу, дајући му прилику да се моли у храмовима", рекао је Додик на у бањалучком насељу Паприковац где је присуствовао Светој архијерејској литургији поводом освештања храма Светог великомученика Георгија, који је обновљен након 80 година од рушења.

Додик је, пренела је агенција Срна, честитао свим људима који су дали допринос обнови храма, истакавши да се српски народ тако окупља и држи заједно.

"Народ се увек ваздигне, тако се диже и црква, и то је симболична повезница која нас окупља", додао је Додик.

Свечаном чину освештања присуствовао је велики број верника, укључујући и српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић, као и министра безбедности у Савету министара Ненада Нешића.

Свету литургију служио је митрополит бањалучки Јефрем, уз присуство епископа и свештенства Српске православне цркве.

Храм Светог великомученика Георгија срушиле су усташе 1941. године, а 2013. године је почела његова обнова. У Храму се налази и чудотворна икона Пресвете Богородице Брзопомоћнице из Свете Горе.

На Светој Гори, у манастиру Дохијар, налази се прототип ове иконе који је према црквеном предању насликан у 10. веку, за живота оснивача те светиње, преподобног Неофита.

image