Шеф Еулекса: Не знамо где држе Пантића; Петковић: Скандалозно

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић назвао је изјаве Ларса Вигемарка "скандалозним" и указао да је примарни задатак Еулекса "старање о владавини права"

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк је рекао је да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази, што је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић назвао скандалозним.

Председник Републике Александар Вучић састао се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, а након тога и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Председница владе Ана Брнабић данас је са замеником помоћника државног секретара САД Габријелом Ескобаром разговарала о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, са акцентом на положај Срба на северу КиМ и свим једностраним потезима које повлаче привремени органи у Приштини.

Председница тзв. Косова Вјоса Османи, председник приштинског парламента Гљаук Коњуфца и премијер Аљбин Курти потписали захтев за чланство тзв. Косова у Европској унији.

Османи је, том приликом, поручила да је данас "историјски дан", као и да "Косово", као "земља мира и поштовања људских права", заслужује да буде део ЕУ.

Срби на Косову и Метохији, који четири ноћи и пет дана протестују због противправног хапшења бившег полицајца Дејана Пантића, и даље су на барикадама на северу покрајине.

Дејану Пантићу, бившем полицајцу који је пре три дана ухапшен на Јарињу, пре два дана је одређен притвор до 30 дана, а одлука судије из Приштине стигла је без образложења. 

Председник привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић успео је да уручи припадницима Еулекса лекове неопходне за лечење ухапшеног српског полицајца Дејана Пантића, након бројних апела српских званичника и дипломатије.

14. дец 2022 • 21:50

Игор Симић: Не прихватамо нову скупштинску већину у СО Северна Митровица

Игор Симић, потпредседник Српске листе саопштио је вечерас да је управо завршена седница Кризног штаба за север Косова који чине политички представници народа заједно са истакнутим појединцима, професорима, лекарима, привредницима, а на којој је разматрана тренутна ситуација на северу КиМ. 

По његовим речима на барикадама је сваког дана све више људи, то је, како каже, реакција Срба на оно што Приштина жели, а то је протеривање Срба са овог простора.

"Још једном апелујемо на грађане да остану истрајни, али суздржани и да поштују међународне представнике који се налазе на терену", рекао је Симић.

Како је објаснио, на седници су разматрана и дешавања око данашње седнице СО Северна Митровица.

"Невероватно је да у општини коју чини 95 посто Срба, нову скупштинску већину чине искључиво Албанци. Сматрамо такву одлуку нелегалном и нелегитимном и у том смислу ми је апсолутно не прихватамо. Као што не прихватамо ни нелегалну, незакониту пресуду Ивану Тодосијевићу који је осуђен без иједног доказа, само зато што је Србин, на затворску казну од годину дана. Наглашавамо да је посебно потребно да очувамо мир, и у том смислу позивамо грађане да остану суздржани. Да би се сачувао мир потребно је да се специјалци повуку са севера Косова и Метохије. Очигледно је да њихово присуство пре свега у мештовитим срединама у Косовској Митровици изазива страх код грађана. До зуба наоружани специјалци албанске националности шетају поред домова наших грађана, претресају, заустављају, малтретирају, имамо сиутацију да људи не могу да изађу из својих дворишта и потребно је да се те јединице повуку јер не доприносе миру на овим просторима", закључио је Симић.

Симић: Уз Приштину, сада и ЕУ показује да су за њих животи Срба мање важни

Члан Председништва Српске листе Славко Симић изјавио је да "када си Србин на Косову и Метохији немаш права ни на лечење пет дана, немаш права ни да се чујеш са породицом, немаш права на контакт с адвокатом".

Симић је на Фејсбуку истакао да је срамота шта раде бившем полицајцу Дејану Пантићу који је ухапшен пре пет дана на Јарињу, а кога, како каже, држе као таоца у нелегалној бази код Лепосавића.

"А они који треба да штите његова права и којима су пуна уста демократије и људских права, јавно признају да не знају ни где се он налази, ни како је, ни како се са њим поступа. Поново политика двоструких аршина, уз Приштину сада и Европа показује да су за њу животи Срба мање важни", навео је Симић.

Петковић: Скандалозно је што шеф Еулекса не зна где је Пантић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је примарни задататак Еулекса на Косову стварање владавина права, алудирајући на изјаву шефа ове мисије Ларса Вигемарка да не зна где је Дејан Пантић.

Петковић је на Твитеру истакао да је изјава скандалозна.

"Примарни задатак мисије Еулекса на Косову је стварање владавине права, а шеф Еулекса Ларс Вигемарк не зна ни где је притворен Дејан Пантић, ни како је третиран, ни да ли је видео адвоката, ни да ли је видео породицу, ни да ли је примио лекове? Скандалозно", навео је Петковић.

Нова барикада вечерас постављена у месту Зупче

У месту Зупче, на магистралном путу од јужне Митровице ка насељу Зубин поток, односно административном прелазу Брњак, вечерас је постављена још једна барикада тако што су преко пута препречена два камиона, јавља извештач за РТ Балкан.

Од суботе је барикада постављена и у месту Вараге, ближе Зубином Потоку, где су такође преко пута препречени камиони.

Стање на другим барикадама на северу Косова вечерас је непромењено. На Рудару се код барикаде и вечерас окупило више стотина људи поред логорских ватри и у шаторима. Барикаде су и у Ибарској Слатини где има доста људи, али и у месту Лешак, на око 7-8 километара од административног прелаза Јариње.

Барикаде се налазе и у селу Србовац, неколико километара од барикаде у Рудару.

По непровереним подацима, једна барикада је и у Газиводама, ближе административном центру Брњак.

Људи на барикадама чекају вести из Београда, након састанака председника Србије са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, наводи извештач за РТ Балкан.

Шеф Еулекса: Не знам где се налази ухапшени Дејан Пантић

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк је рекао је да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази.

"Имам контрадикторне информације. Имам информације и да је примио терапију и да није. Истражујемо ову ситуацију. Ми смо доставили лекове косовској полицији у Лепосавићу и захтевали смо да буду достављени господину Пантићу који је задржан на локацији коју званично не могу да потврдим, јер не знам тачно где је", изјавио је Вигемарк у интервјуу за "Косово онлајн".

"Речено нам је да су лекови достављени. Али постоје контрадикторне изјаве из неких извора. Сада проверавамо, послаћемо полицијску јединицу и полицијског саветника у Лепосавић", указао је шеф Еулекса.

"Врло је важно да господин Пантић буде третиран према свим одговарајућим стандардима, да је у одговарајућем притворском центру, јер нисам сигуран на којој је локацији физички притворен, да ли је та локација одговарајућа према косовском закону, да ли се поштују његова права, да ли је видео адвоката, да ли је у контакту са породицом", додао је он.

"Он такође мора да сарађује у погледу давања изјаве, мора бити свестан оптужби. Колико разумем саслушан је путем видео линка и одређено му је задрђавање од 30 дана. Будите сигурни да помно пратимо овај случај", рекао је Вигемарк.

Дачић са Ескобаром разговарао о ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је у разговору са замеником помоћника државног секретара и специјалним изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром пренео своју забринутост због чињенице да девет година након потписивања Бриселског споразума није дошло до имплементације обавеза које је Приштина преузела, нарочито у погледу формирања Заједнице српских општина.

Ескобар је изразио разумевање за ставове Србије и обећао да ће америчка страна уложити додатне напоре у оквиру подршке за изналажење решења актуелне ситуације.

Поповић осудио "антисрпски пакт" Ненада Рашића и Бобана Богдановића

Члан Председништва Српске листе из Грачанице Срђан Поповић саопштио је да никог од Срба у Грачаници није изненадио данашњи, како је истакао, "антрисрпски пакт у Чаглавици" против српског народа који су склопили лидер грађанске иницијативе "Слобода, правда, опстанак" Ненад Рашић и лидер ГИ "Одговор" Бобан Богдановић уз Раду Трајковић.

Рашић и Богдановић објавили су данас формални почетак политичке сарадње, наводећи симболични значај и поклапање са апликацијом Косова за чланство у ЕУ коју подносе власти Косова, наводи се у медијским извештајима.

Према оцени Поповића, данашњи иступ Рашића и Богдановића, организован је да се ионако тешка ситуација додатно закомпликује и да се Срби још више сатерају у ћошак, а за то се користе они Срби који имају подршку која је равна статистичкој грешци, преноси "Косово онлајн".

Брнабић са Ескобаром: Формирање ЗСО кључно за наставак дијалога

Председница владе Ана Брнабић данас је са замеником помоћника државног секретара САД Габријелом Ескобаром разговарала о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, са акцентом на положају Срба на северу КиМ и свим једностраним потезима које повлаче привремени органи у Приштини.

Она је истакла да хапшење Дејана Пантића без икаквих доказа или оптужби, представља кршење свих цивилизацијских норми, основних постулата владавине права и, у крајњој линији, да је то још једно у низу кршења потписаних споразума чији је гарант Европска унија.

Премијерка је истакла потпуну спремност Београда за наставак дијалога са Приштином, саопштено је из Владе Србије.

Оно што је, према њеним речима, кључно за наставак дијалога и рад на потенцијалним будућим договорима, јесте имплементација већ потписаних споразума и њихова примена на терену. Она је указала да под тиме у првом реду мисли на формирање Заједнице српских општина, додавши да се приближавамо десетогодишњици потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО још није формирана.

Рашић: Барикаде постављене "како би Београд ојачао позицију", постоји рок за њихово уклањање

Новоименовани министар за заједнице и повратак у влади привремених приштинсих институција Ненад Рашић тврди да постоји рок за уклањање барикада на северу КиМ и наводи да очекује да ће до уклањања барикада доћи политичким договором.

Рашић је то рекао након што је у својству лидера ГИ Слобода, правда, опстанак са лидером ГИ "Опстанак" Бобаном Богдановићем у Чаглавици потписао меморандум о сарадњи и заједничком представљању.

Како је пренео Радио КиМ, Рашић није хтео да детаљно говори о том року, али је изнео тврдње да су барикаде постављене "како би Београд ојачао своју позицију у преговорима у постизању финалног договора са Приштином" и да ће их "сами ти људи који су их поставили склонити барикаде", преноси Танјуг.

"Било ко, па макар то био и КФОР у који ми људски имамо поверење. Али не заборавимо да су то војници. Ако наређење буде дошло они ће наравно силом уклонити те барикаде", поручује Рашић.

Навео је и да је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем разговарао о повратку Срба са севера у институције, пре свега у полицију и тврди да за то "постоји политичка воља".

Марко Ђурић: Бриселски споразум мртав, на Косову апартхејд

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић оценио је да је Бриселски споразум мртав и да на Косову на сцену ступа апартхејдм јер су данас у Северној Митровици представници косовских Срба у градској скупштини замењени представницима косовских Албанаца.

"Данас у Северној Митровици, једином преосталом граду са српском већином, Влада Косова* предвођена Куртијем заменила је демократски изабране представнике косовских Срба у градској скупштини представницима косовских Албанаца. Бриселски споразуме, почивај у миру. Добро јутро, апартхејде", рекао је Ђурић.

Британски припадници Кфора разговарли са Србима на барикадама

Припадници британског контингента Кфора обишли су данас барикаду у Ибарској Слатини и разговарали са Србима који су тамо окупљени.

Британци су са два џипа дошли из правца Митровице и да питали да ли је све у реду и ко води барикаде.

На то им је један од мештана, који говори енглески, одговорио да би о томе требало да разговарају са политичким предстаницима Срба.

Кфоровци су Србе на барикади питали да ли су срећни, а Срби су одговорили да јесу. На то су војници Кфора рекли да су и они су срећни, ако су Срби срећни.

Вучевић: Србија треба да истраје на захтеву да се део наших снага врати на КиМ

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је за Радио Београд 1 да Србија треба да истраје на захтеву да се део наших војника и полицајаца врати на Космет.

У емисији у "Средишту пажње", он је рекао да ће се о томе у четвртак разговарати на седници Владе којој ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Порука специјалног америчког изасланика Габријела Ескобара да "Косово" има чврсте безбедносне гаранције САД, које се манифестују кроз учешће у Кфору, није никаква новост, оценио је министар и додао да Кфор има има обавезу да заштити српску заједницу на Космету.

Он очекује од КФОР-а да обезбеди мир на КиМ, али каже и да Србија има разрађене планове за сваки сценарио.

Петковић: Курти покушава да етнички очисти КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да то што су данас Албанци правним насиљем и једностраним потезима заузели одборничка места која припадају Србима у српској општини Косовска Митровица, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти покушава да створи "чисту моноетничку албанску општину на северу".

Он наводи да за Албанце који су заузели одборничка места нико није гласао, као и да они немају никакву већину, ни подршку српског народа.

"То је огледало наводне демократије и такозване владавине права Аљбина Куртија да чисту српску општину, мимо прописа, правила и споразума, преузму и воде Албанци", истиче Петковић.

Он додаје да је на делу још једно кршење свих постигнутих споразума, укључујући и унутрашње прописе Приштине, који не важе када Србима треба узети и најмања преостала права и сасвим их правно и административно обесправити, зарад главног Куртијевог циља, стварања моноетничког Косова у коме нема Срба.

"Данашње брутално кршење права Срба показатељ је да су борба и демократски и миран отпор српског народа исправнији и оправданији него икад јер је Србима на КиМ једино то и преостало пред таласом нецивилизацијског и недемократског поступања, физичког и правног насиља. Сада је јасно да одустајање Приштине од одржавања избора на северу КиМ 18. децембра није никакав уступак Приштине, већ да је по среди подмукли план и фарса Аљбина Куртија који је унапред смислио како да правним насиљем преотме српске општине и без избора и пошаље своје полицајце на север", наводи Петковић.

Вучић: Искрен и коректан разговор са Лајчаком и Ескобаром

Председник Србије Александар Вучић оценио је као искрен и коректан данашњи састанак у Београду са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

"Искрен и коректан разговор са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком и изаслаником САД Габријелом Ескобаром", написао је Вучић на Инстаграму. 

Трилатерални састанак се одржава у згради Генералног секретаријата председника Републике.
Вучић се претходно одвојено састао са Мирославом Лајчаком.

Албанци насилно преузели власт у Косовској Митровици

Уз присуство бројних припадника тзв. косовске полиције у згради општине у Северној Митровици одржана је седница скупштине на којој су новоименовани одборници положили заклетве, а за председника је изабран Неџат Угљанин.

Тиме је фактички општина Северна Митровица припала Албанцима, односно, они су преузели управљање општином након што су представници Српске листе напустили институције, а потом ЦИК донео одлуку да Албанце именује за одборнике.

Петковић: Јасно је, Курти је спреман на све

Почео састанак Вучића са Лајчаком и Ескобаром

Председник Републике Александар Вучић разговара са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

Састанак се одржава у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Претходно је одржан билатерални састанак Вучића и Лајчака.

Дачић: Захтев Приштине чланство у ЕУ служи за унутрашњу политичку употребу на КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић је данас на питање о најави Приштине да ће поднети захтев за чланство тзв. Косова у ЕУ, рекао да је за то потребан концензус "кога у ЕУ нема" због сматра да је реч о политичко-маркетиншком потезу за унутрашњу политичку употребу на КиМ.

"Још пре месец дана сам рекао да смо имали информације да ће Приштина поднети апликацију за чланство у ЕУ. Ми сматрамо да такав потез двоструко није добар. Прво, зато што је јасно да не постоји јединствен став око статуса КиМ, односно да пет земаља не признаје КиМ и да до сада није забележено да неко добије статус кандидата за чланство, а да није решено питање статуса, а друго зато што је у условима апсолутног непоштовања свих споразума од стране Приштине немогуће да неко размишља о томе", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је за нас готово немогуће да неко прихвати то у овим условима када је, каже, јасно да је понашање Аљбина Куртија један од главних дестабилизујућих фактора у региону.

"То ће се, како је већ сада извесно, десити сутра уручивањем тог захтева чешком председавању", рекао је Дачић.

Додао је да од чешког председавања зависи како ће се према томе односити даље европски званичници - да ли ће то ући у неку процедуру или ће сачекати неког следећег председавајућег.

"То за сада још није познато, али сам сигуран из разговора које смо имали са земљама које не признају Косово, а то исто ми је рекао и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто да се они противе томе из свих ових разлога које сам поменуо и да би, када би било изјашњавање о томе, гласали против", рекао је Дачић.

Додао је да чак и да захтев Приштине уђе у процедуру, што је могуће, та процедура подразумева да се Европска комисија изјасни о томе у наредном периоду од отприлике годину дана.

"Али, на крају је опет за то потребан консензус, кога нема у ЕУ. Зато мислим да је то више један политичко-маркетиншки потез за унутрашњу политичку употребу на самом Косову", сматра Дачић.

Самоопредељење не прихвата ЗСО

Покрет Самоопредељење каже да неће спроводити споразум о формирању Заједнице српских општина, преноси Репортери.

Оснивач покрета у Албанији Енис Сулстарова навео је да влада (тзв.) Косова неће прихватити "Заједницу", одговарајући на тај начин америчком изасланику за Западни Балкан Габријелу Ескобару који је синоћ приликом посете Приштини изјавио да формирање ЗСО треба да почне одмах.

"Заједницу не прихватају Самоопредељење, Куртијева влада, Покрет Гуџо, парламентарна већина, грађани, сектори и организације цивилног друштва", навео је он на Фејсбуку.

Сулстарова је додао да Ескобар треба да зна ко воли "Косово".

Полагање заклетве

Одборници у Северној Митровици положили заклетву

Новоименовани одборници Скупштине општине Северна Митровица полижили су заклетву у сали Скупштине општине.

Заклетва је прочитана и на албанском и на српском језику.

У новој скупштини општине сада је 15 одброника из албанске заједнице и један Србин.

Данас су заклетву положили одборници које је именоивала ЦИК тзв. Косова, пошто су одборници српске листе који су имали апсолутну већину почетком новембра поднели оставке.

Према речима нашег репортера, полагања заклетве пратио је велики број српких и албанских медија, а на улици испед општине распоређене су патроле "косовске полиције", а ту је и једна патрола Кфора. 

Председавајући седнице Слендер Садику је рекао "да смо овде заслугом одборника Српске листе који су поднели оставке". 

Тренутно се бира председник СО Северна Митровица.

"Косовска полиција": Пантић је третиран у складу са правилима, на барикадама су криминалне групе

Полиција тзв. Косова саопштила је да се према ухапшеном Дејану Пантићу опходе према правилима и да су поштована његова људска права.

У њиховој објави на Фејсбуку наводи се да нису тачне тврдње да се полицијски службеници према Пантићу нису понашали како треба и да осумњиченом нису давали лекове.

"У складу са околностима, прилично је добро третиран, поштована су људска права која припадају притвореном лицу, прочитана његова права, понуђен му је бранилац и дозвољено му је коришћење лекова. Такође, 'косовска полиција' је успела да обезбеди потребне лекове за приведену особу", наводи се у саопштењу.

У објави се додаје да је безбедносна ситуација на северу Косова иста као претходних неколико дана, да су Јариње и Брњак и даље затворени.

Из тзв. косовске полиције додају да су упркос блокади саобраћајница "посвећени томе да помогну захтеве и потребе грађана без разлике", али Србе који су на барикадама у саопштењу називају "криминалним групама".

Петковић: Срби на барикадама бране свој опстанак

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је у разговору са директором Дирекције за Балкан Министарства спољних послова Италије, Андреом Касконеом скренуо пажњу на насиље које се свакодневно спроводи над српским народом на КиМ и истакао да Срби на барикадама бране свој опстанак.

Он је рекао да Срби бране и Бриселски споразум који Приштина крши на сваком кораку и у сваком сегменту, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Петковић је подсетио да је Београд испунио све договоре проистекле из Бриселског и свих других до сада постигнутих споразума док Приштина није испунила своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, са којом касни десет година.

Директор Канцеларије за КиМ је саговорника детаљно информисао о последњим догађајима на Косову и Метохији, при чему је посебну пажњу скренуо на слање косовских полицајаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима на север покрајине, на хапшење полицајца Дејана Пантића, срчаног болесника кога је косовска полиција оставила без лекова и тако угрозила његов живот и на уручивање пресуде Ивану Тодосијевићу, којом се Србима поручује да никада и нигде не смеју да проговоре о институционалном терору Приштине.

"Јучерашња одлука тзв. Владе Косова, којом се спрема експропријација земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, док манастиру Високи Дечани још увек није враћено 24 хектара земљишта, еклатантан је доказ да на КиМ не постоји владавина права и да Приштина свакодневно изазива нове инциденте и нову кризу и да јој деескалација ситуације на терену не пада на памет", упозорио је Петковић.

Да је то тако, показује и чињеница да се етнички мотивисани инциденти, усмерени према Србима, увећавају из дана у дан, тако да их је до сада, у овој години било 137, нагласио је Петковић.

У том смислу Петковић је изразио очекивања да ће се наставити сарадња са Кфором и Еулексом у погледу очувања безбедности Срба у покрајини.

"Београд остаје суштински заинтересован за очување мира и стабилности на КиМ и апелује да се одлучним политичким и дипломатским средствима спрече сви они који прете да новим конфронтацијама дестабилизују регион", закључио је Петковић.

Очекује се почетак седнице у Северној Митровици и полагање заклетве нових одборника

У скупштини општине Северне Митровице сваког часа треба да почне седница на којој ће бити конституисана нова одборничка већина, јавља репортер РТ Балкана са терена. 

Заклетву ће положити 13 новоименованих одборника који су именовани уместо Срба који су поднели оставке.

Нови одборници ће положити заклетву и тиме ће албанске партије преузети власт у Севрној Митровици.

Курти: Ово је први корак ка чланству у ЕУ

Премијер Косова Аљбин Курти рекао је да је потписивање захтева за чланство у ЕУ историјски тренутак за "Косово" и први корак ка евроатланским интеграцијама, преноси "Кљан Косова".

"Данас чинимо први корак ка чланству у ЕУ. Данас ћемо потписану апликацију за чланство предати Чешкој која председава Европском унијом. То је историјски тренутак којим желимо да отворимо ново поглавље", нагласио је Курти.

Додао је да ће напредак "Косова" зависити од посвећености реформама за унапређење демократије, владавине права и економског развоја.

"Брзина којом ћемо се кретати зависи од нас", додао је Курти.

Председник Скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфца је након потписивања апликације за чланство у ЕУ рекао да је данас веома важан дан за "Косово".

"Данас је заиста важан дан, јер смо се са великим поносом и посвећеношћу окупили да у име 'Косова' потпишемо апликацију за подношење захтева за чланство у Европској унији", рекао је он.

Он је додао да је то само први корак на путу чланства "Косова" у ЕУ.

"Ово је први званични корак на путу чланства Косова у Европску унију, пут који је заиста био дуг и нимало лак. Ово путовање иде преко Европске комисије, од које очекујемо да препоручи Европској унији да 'Косову' да статус који заслужује. Међутим, скупштина припада владама земаља чланица Европске уније, које такође позивамо да делују једногласно и да дају сагласност", рекао је Коњуфца.

"Косово онлајн": Рашић подржао одузимање српског земљишта

Влада Аљбина Куртија усвојила је на јучерашњој седници неколико важних одлука, између осталих и о коначној експропријацији земљишта од "посебног јавног интереса" за изградњу полицијских база у Лепосавићу, у селу Бистрица и  Горњем Јасеновику у општини Зубин Поток, за шта је гласао и нови члан  владе тзв. Косова Ненад Рашић, као министар за заједнице и повратак, преноси "Косово онлајн".

Ово је Рашићу била прва седница владе, након што га је Курти именовао на то место после изласка представника Српске листе из приштинских институција. 

Занимљиво је да је Рашић на седници подржао одлуку о преузимању земљишта у општинама са већинским српским становништвом на северу, и то у сврху ширења специјалних полицијских база, у моменту када ти исти полицајци свакодневно крше права Срба, прете им и угрожавају њихову безбедност. 

Министар Рашић је на поменутој седници владе, како наводе, једногласно са осталим Куртијевим министрима гласао и за формирање Организационог одбора за обележавање "15 година од проглашења независности Косова" и "25 година епопеје ОВК".

Османи потписала захтев за улазак тзв. Косова у Европску унију

Председница тзв. Косова Вјоса Османи, председник приштинског парламента Гљаук Коњуфца и премијер Аљбин Курти потписали захтев за чланство тзв. Косова у Европској унији, преноси приштинска "Коха диторе"

Османи је, том приликом, поручила да је данас "историјски дан", као и да "Косово", као "земља мира и поштовања људских права", заслужује да буде део ЕУ.

"Данас је историјски дан. То је историјски тренутак, 14. децембар има двоструки значај у нашој савременој историји јер је данас и годишњица оснивања војске", поручила је Османи и додала да су ови потези у складу са "евроатлантском визијом".

"Чинимо одлучујући корак ка остварењу сна. Нашу земљу приближавамо још један корак ближе ка ЕУ, а за нас нема друге алтернативе. Уочи 15. годишњице проглашења косовске независности, овај чин је посвећен свим грађанима, посебно онима који су се борили за слободу", поручила је председница привремених приштинких институција. 

Додала је да тзв. Косово "дише европски", да ту владају политички плурализам, да је оаза верских права, и да "доприноси миру и безбедности" због чега заслужује да буде део ЕУ.

Иначе, пет земаља ЕУ још није признало косовску независност, а у питању су: Шпанија, Румунија, Грчка, Словачка и Кипар.

Шеф немачког контингента Кфора: Постоји ризик да ће се безбедносна ситуација погоршати

Шеф немачког контингента Кфора пуковник Егон Франк оставио је отворену могућност ескалације ситуације у јеку поновних тензија на Косову и Метохији.

"Постоји трајни ризик да ће се безбедносна ситуација погоршати у најкраћем могућем року", рекао је он немачкој телевизији Велт.

Кфор се није изјаснио да ли ће интервенисати на уклањању барикада на северу или не, ни након четири дана од када су их поставили Срби, али истичу да су у блиској сарадњи са "полицијом" тзв. Косова и Еулексом.

Вучић: Хоће ли поштовати документа која сте сами доносили?

Председник Александар Вучић огласио се на Инстаграм профилу поводом апликације за чланство тзв. Косова у ЕУ.

"Поштовани грађани Србије, већ знате да сам замолио наше западне партнере да ми кажу који од 5 важећих докумената желе да поштују: Кумановски споразум, повељу УН, Резолуцију 1244, Бриселски или Вашингтонски споразум. Дошли смо до шестог значајног документа ЕУ, из 2003. године, чувеног Солунског документа о проширењу ЕУ на Западни Балкан. И управо у светлу подношења апликације за чланство у ЕУ тзв. Косова, моје питање је: Хоће ли поштовати документа која сте сами доносили, па чак и историјска, јер у тачки 5. Солунског документа се каже да у потпуности подржава имплементацију Резолуције 1244, тако да моје питање од данас је: Који од ових шест документа желите да поштујете и ми ћемо бити сагласни апсолутно", рекао је председник.

Срби поручују: Нема померања

Више стотина Срба и јутрос је на барикадама у Рудару, и немају никакву намеру да се помере са места који се популарно зове "код крста".

Преко магистрале је и даље попречено десетак аутобуса и камиона натоварени песком.

Окупљени Срби ложе логорске ватре, а у казанима се кува чај. Са разгласа се пуштају српске песме. Слично је и на другим барикадама, од Србовца, Ибарске Слатине, Лешка до Варага код Зубиног потока.

Срби који су на баркадама помно и са великом пажњом чекају исход данашњих разговора председника Срије Александра Вучића са америчким специјалним изасланик за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине. 

Одаловић: Командир Кфора мораће да образложи неке ствари

Стање на Косову и Метохији захтева озбиљно реаговање међународне заједнице, првенствено оних који треба да буду гарант стабилности на простору КиМ, рекао је председник Комисије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић.

"Имамо једно стање које захтева озбиљно реаговање међународне заједнице, првенствено оних који треба да буду гарант стабилности на простору КиМ. То нису ни Курти, ни његове 'косовске', како их он зове, безбедносне снаге. То су Унмик, и Кфор, и Еулекс у мандату који им је остављен", нагласио је Одаловић.

Коментаришући изјаве да неће бити прихваћен захтев Србије који проистиче из Резолуције СБ УН 12 44, да се на простор КиМ уз сагласност Кфора врати одређени број српских безбедносних снага, Одаловић каже да се поставља основно питање - шта раде њихови војници и у чијем су мандату.

"По којој се резолуцији немачки или амерички војници налазе на простору КиМ, ако то није Резолуција 1244 и потписани Кумановски споразум", указао је.

Одаловић додаје да то треба да буде нешто на шта ће командир Кфора када буде добио захтев да одговори и образложи.

НАТО фокусирана на КиМ: У приправности 4.000 војника, прате ситуацију на северу

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса са великом пажњом прати ситуацију на северу Косова и Метохије и додао да Кфор има кључну улогу у стабилизацији ситуације, преноси "Љајми".

"НАТО је веома фокусиран на 'Косово' , на Западни Балкан. Имамо дугу историју, помогли смо да се зауставе два етничка рата. Прво у Босни и Херцеговини, а касније на 'Косову'. Наравно, ми смо и даље присутни тамо, снаге Кфора броје више од 4.000 војника и имају кључну улогу у стабилизацији ситуације. Наше снаге су способне, припремљене и у приправности. Они веома пажљиво прате ситуацију", рекао је он.

Како је додао, НАТО и ЕУ блиско сарађују. Столтенберг је позвао на смањење тензија.

Портпаролка Еулекса: Ситуацију на северу КиМ је забрињавајућа

Портпаролка Еулекса, Јоана Лачана ситуацију на северу Косова и Метохије оценила је као забрињавајућу.

"Сада је најважније да се ситуација одмах деескалира, да се поврати смиреност и уздржаност других провокативних радњи. Ово је првенствено за добробит локалног становништва, чији су мир и безбедност угрожени због тренутне ситуације", казала је Лачана, преносе медији.

Кфор: Нисмо достављали храну полицији "Косова" на Јарињу, делујемо у оквиру Резолуције 1244

Мисија НАТО на Косову саопштила је да је нетачна вест да хеликоптер Кфора који је прелетао изнад барикаде у Рудару доставља храну припадницима Специјалне јединице тзв. косовске полиције на Јарињу.

"Нетачна је вест која је у појединим медијима недавно објављена о хеликоптеру Кфора који је прелетео барикаду Рударе да би доставио храну припадницима Специјалне јединице 'косовске' полиције на Јарињу. Хеликоптер је, наиме, вршио логистички тренажни лет до базе Кфора под називом 'Камп Нотинг Хил', која се налази у близини Лепосавића", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Мисија Кфора предвођена НАТО спремна да пружи објашњење и наставља да делује у оквиру свог мандата заснованог на Резолуцији Уједињених нација 1244 из 1999. године.

Политички лидери Приштине на церемонији потписују апликацију за чланство тзв. Косова у ЕУ

У Приштини се данас одржава церемонија потписивања апликације за чланство тзв. Косова у ЕУ, јављају приштински медији.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, потврдио је јуче да ће захтев за чланство тзв. Косова у ЕУ бити поднет током ове недеље.

Казао је да је "дошло време да се статус потенцијалног кандидата званично претвори у кандидата за чланство".

Нагласили су да ће апликацију потписати председница Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти и председник "косовског" парламента Гљаук Коњуфца.

Тахири: Пропао и последњи покушај Куртија да избегне формирање ЗСО

Бивши главни преговарач тзв. Косова у дијалогу са Србијом Едита Тахири истакла је да тзв. косовски премијер Аљбин Курти не може да избегне формирање Заједнице српских општина.

"Ескобар је одмах затражио ЗСО, као што видите, ни Куртијев последњи покушај да избегне то није био успешан, није му помогао ни 'дим са севера'", нагласила је она.

Брнабић: Шта да радимо ако више не важи ниједна резолуција о КиМ, да гледамо у хороскоп?

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да је изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар преузео улогу Савета безбедности Уједињених нација и да је још један политичар који је против важеће Резолуције 1244.

Више детаља прочитајте опширније...

Доминик Неп: Приштина више не сме да игнорише Бриселски споразум

Приштина мора да примени договоре постигнуте у дијалогу са Београдом каже лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) у Бечу Доминик Неп.

"Неиспуњавање обавеза из постигнутих договора у оквиру дијалога је неприхватљиво. Бриселски споразум су потписале Србија и 'Косово' пре скоро десет година. Тај договор Приштина не сме више игнорисати", изјавио је Неп за "Косово онлине".