Србија и Балкан

После више од пола века: Први аутобуси кренули са нове БАС-ове станице на Новом Београду

Последњи аутобус са старе станице испраћен је у 50 минута после поноћи за Љубљану док је први аутобус са нове, која је свечано отворена у петак, кренуо у 3.50 часова за Суботицу, јавља Танјуг.
После више од пола века: Први аутобуси кренули са нове БАС-ове станице на Новом Београду© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

Нова главна београдска аутобуска станица у Блоку 42 на Новом Београду, почела је са радом и први аутобус је са нове станице кренуо за Суботицу.

Последњи аутобус са старе станице испраћен је у 50 минута после поноћи за Љубљану док је први аутобус са нове, која је свечано отворена у петак, кренуо у 3.50 часова за Суботицу, јавља Танјуг.

Нова станица има 12 долазних и 53 одлазна перона, а до ње ће грађани моћи да стигну, изузев сопственим возилима и трамвајем, аутобусом или БГ возом.

Нова локација аутобуске станице налази се на неколико минута од станице градског превоза са линијама које воде ка аеродрому "Никола Тесла".

У непосредној близини стају трамваји 7, 9,11 и 13, као и аутобуске линије 85, 89, 94, 95, 600, Е6, а до нове станице може да се дође и аутобусима градског превоза 60, 60Л, 67, 93 и ЕКО1.

Градоначелник Александар Шапић је рекао да се очекује да стајалиште "Југ" на Аутокоманди буде завршено за два-три месеца.

Како је најавио, ускоро ће бити расписан тендер за изградњу станичне зграде на новој аутобуској станици, а затим и зграду железничке станице.

"Станична зграда постоји и сада, али је привремена. Али свакако ничега неће недостајати", рекао је Шапић недавно, оцењујући да ће кроз станицу на дневном нивоу пролазити на хиљаде путника, а можда и десетине хиљада.

Раније је најављена могућност куповине карата онлајн, док ће и шалтери за класичну куповину радити 24 часа дневно. На пероне станице која је премештена на Нови Београд, више се неће улазити са жетонима, већ очитавањем бар-кода који се налази на аутобуској карти.

Измештање аутобуске станице део је свеобухватног саобраћајног мастер плана за Београд који обухвата и нову железничку станицу, ревитализацију аеродрома "Никола Тесла" и изградњу метро система.

Овај план, како је раније најављено, има за циљ да по угледу на најбоље европске праксе учини саобраћај у српској престоници одрживим, односно да јавни превоз, бициклисти и пешаци коначно добију примат над путничким аутомобилима.

Ускоро ће, према најавама, започети сређивање дела града где се стара БАС налазила у протеклих 58 година.

Линије градског превоза до нове аутобуске станице

Трамвајске линије:

  • од Устаничке – 7

  • са Бањице – 9

  • од Калемегдана (са Дорћола) – 11

  • са Бановог брда – 13

Аутобуске линије:

  • са Зеленог венца – 60, 60Л, 67

  • са Бановог брда –85

  • са Видиковца – 89

  • са Бежаније – 93

  • из Блока 45 – 94 и 95

  • од Железничке станице Београд центар до Аеродрома "Никола Тесла" - 600

  • од Вуковог споменика до насеља Белвил – ЕКО 1

image