Приштина признала: Хтели бисмо хеликоптере, али нисмо суверени

Приштински министар признао је да лажна држава није држава - јер летелице не може да набави без дозволе Кфора

Mинистар унутрашњих послова  привремених приштинских институција Џељаљ Свечља, каже да власти такозваног Косова планирају да набаве хеликоптере, али да за тако нешто Кфор, који контролише ваздушни простор над јужном српском покрајином, мора да да дозволу.

Свечља је у интервјуу за "Калџо" навео да је бивши командант Кфора Анђело Микеле Ристућа зауставио хеликоптер који је МУП изнајмио како би превезао бившег полицајца Дејана Пантића са граничног прелаза на Јарињу где је ухапшен у децембру 2022.

"Имамо проблем, ваздушни простор контролише Кфор, што значи да нисмо потпуно суверени", рекао је Свечља.

Говорећи о отварању моста на Ибру, Свечља каже да ће се то догодити, а да се тренутно договара са савезницима право време, преноси "Газета експрес".

Истакао је да се са савезницима не разговара о томе да ли треба да се отвори мост, већ само о томе - када ће се то догодити.

"Питање је тренутка када мост треба да буде отворен и зато о томе разговарамо", рекао је Свечља.

Наводи и да је Кфор био упознат са свим ранијим акцијама на мосту, тестирањима и сређивањем.

Упитан да ли је било преговора са онима који су "напали косовску полицију 24. септембра 2023. године у Бањској", Свечља је одговорио да "нема потребе за било каквим преговорима".

Свечља је за "Калџо" поводом навода да је Амбасада САД одложила обуке Косовске полиције, навео да ништа није тачно у вези са обукама и њиховим прекидом.

"Могу само да потврдим оно што је Косовска полиција саопштила, ми смо ову информацију, која долази из разних дебата, већ у потпуности разјаснили, али у стварности уопште не важи", рекао је.

Истиче да се већином акције такозване владе "Косова" предузимају у договору са свим партнерима.

Додајући да постоје несугласице с међународним партнерима када је реч о времену спровођења неких акција, Свечља каже да то значи да "Косово" жели нормализацију на северу.

"Србија је континуирано нарушавала интегритет и суверенитет Косова,  зато је реч о оперативним проценама које полиција, ОАК, друге институције које се баве овом облашћу раде како би у једном или другом тренутку могле да предузму", нагласио је Свечља који је само неколико реченица раније отворено признао да Косово није суверено.