Србија и Балкан

Вучевић: Бањска је експлозија свега што се дешавало Србима на Космету

Премијер Србије је указао да је због притиска Аљбина Куртија све мањи број Срба на Косову и Метохији
Вучевић: Бањска је експлозија свега што се дешавало Србима на КосметуGetty © Milos Miskov/Anadolu Agency

Премијер Србије Милош Вучевић је изјавио да Бањска није требало да се деси, али и да Београд не сме да прихвати наратив о овом случају који намеће Приштина, јер, како истиче, оно што се десило пре годину дана, десило се као реакција због свега што Срби на Космету трпе већ годинама.

Премијер је истакао да је Бањска била експлозија свега што се дешавало Србима, због чега Србија упорно и позива на повратак дијалогу и разговору. 

"Бањска се није десила сама од себе, већ је реакција на низ потеза привремене приштинске власти, од хапшења до рањавања и пребијања Срба. Није то било време процвата демократије и људских и мањинских права на Косову и Метохији, па неко је био докон и урадио то што се десило" у Бањској, рекао је премијер за ТВ Прва.

Он је додао да породицама убијених Срба у Бањској привремене власти у Приштини не дозвољавају да обележе место где су убијени.

"Ми као да се стидимо да кажемо да су тамо тројица Срба убијени. Ми да се извинимо за Бањску, а они су убили тројицу Срба. А при томе су претходно рањавали, хапсили, пребијали на десетине Срба", истакао је председник Владе Србије.

Вучевић је указао је да је све мањи број Срба на Косову и Метохији, јер је огроман притисак Аљбина Куртија.

Премијер је оценио да је то срамота за оне који би требало да ситуацију држе под контролом, мислећи на међународну заједницу, наводећи да то чине "кроз саопштења без ефекта, чиме се дозвољава овакав третман једног народа на територији који има посебан статус, у смислу присутности међународних снага".

Србија са Хрватском жели боље односе, са осталим земљама у окружењу нема отворених питања

Премијер је подовом изјаве председавајућег Председништва Босне и Херцеговине Дениса Бећировића на Генералној скупштини УН да Србија угрожава територијални интегритет БиХ, истакао да Србија "апсолутно признаје" Босну и Херцеговину у складу са Дејтонским споразумом и да нема "никакав проблем са територијалним интегритетом БиХ".

"Све промене, измене, другачије уређење Босне и Херцеговине мора да се формулише и да се дефинишу кроз сагласје два конститутивна ентитета и три конститутивна народа. Наметање било чега је кршење Дејтонског споразума, који је довео до мира у Босни и Херцеговини", рекао је Вучевић.

Он је истакао да Србија са Хрватском жели боље односе, док са Црном Гором и Северном Македонијом нема никаква отворена питања.

"Желимо боље односе са Хрватском, без обзира што се никада нећемо сложити око многих историјских околности, али ја бих рекао у интересу и Србије и Хрватске да имамо много боље односе", навео је Вучевић.

Премијер је оценио да Србија и Мађарска имају "историјски најбоље односе", наводећи да ту оцену износи као неко ко долази са севера Србије.

Вучевић је навео и да Србија са Румунијом није никада имала отворена питања, а да са друге стране сматра да би Србија и Бугарска у односима могле много тога да унапреде.

"Србија нема отворена питања, него многи од њих виде део наше територије као независну државу и они врше одузимање суверенитета или оспоравање суверенитета и територијалног интегритета наше државе, при томе нас убеђујући да је то давно већ завршено", навео је Вучевић.

Он је додао да је кроз историју Србија била и без државе, под окупацијом, без права да говори својим језиком и да има своју веру, али да се народ сачувао.

"А био је период кад смо чекали 500 година, па смо дочекали. Треба да будемо стрпљиви, смирени, сталожени, да радимо на себи, да сарађујемо са свима, да чувамо мир, јер Србија у миру побеђује", рекао је Вучевић.

image