Србија и Балкан

Избори у Подгорици: ДПС освојио највише гласова, следе ПЕС и "За будућност Подгорице"

На изборима у Подгорици учествовало је укупно 13 листа, а према подацима ЦДТ-а коначна излазност је 56,3 одсто - што је значајно мања него на изборима из 2022, када је гласало 69,3 одсто уписаних бирача
Избори у Подгорици: ДПС освојио највише гласова, следе ПЕС и "За будућност Подгорице"Getty

Демократска партија социјалиста (ДПС) освојила је највише гласова на локалним изборима у Подгорици, док су Покрет Европа сад и листа "За будућност Подгорице" заузели друго и треће место, показују прелиминарни резултати ЦДТ-а.

ДПС, чији је кандидат за градоначелника др Нермин Абдић, освојио је 30,3 одсто гласова. Листа Покрета Европа сад и Демократа, чији је носилац др Саша Мујовић, освојила је 21,6 одсто гласова.

На трећем месту налази се листа "За будућност Подгорице", чији је носилац Јелена Боровинић Бојовић, са 20 одсто освојених гласова.

Листа актуелног председника Црне Горе Јакова Милатовића "За бољу Подгорицу" добила је подршку 10,6 одсто гласача, док је Европски савез Бориса Мугоше освојио 5,4 одсто гласова.

Према прелиминарним резултатима, цензус од три одсто прешле су и листе "Преокрет - Срђан Перић" (3,3 одсто освојених гласова) и Странка европског прогреса некадашњег премијера Душка Марковића (3,1 одсто).

"Покрет напријед" Вука Кадића је, према прелиминарним резултатима, остао испод цензуса, пошто је освојио 2,7 одсто.

Када је реч о мандатима, према прелиминарним резултатима, ДПС би могао да рачуна на 19 одборничких места, ПЕС на 14 а "За будућност Подгорице" на 12 места.

Листа Јакова Милатовића освојила шест одборничких места, Европски савез Бориса Мугоше три, док "Преокрет" Срђана Перића и Странка европског прогреса Душка Марковића имају по два одборничка места.

За већину у Скупштини Главног града Подгорице потребно је 32 одборничка места.

На изборима у Подгорици учествовало је укупно 13 листа, а према подацима ЦДТ-а коначна излазност је 56,3 одсто - што је значајно мање него на изборима из 2022, када је гласало 69,3 одсто уписаних бирача.

image