Избори у Подгорици: Сви себе виде као победнике, следе тешки преговори

За већину у Скупштини Главног града Подгорице потребна су 32 одборничка места

Према резултатима са скоро 99 одсто обрађених бирачких места, на ванредним изборима у Подгорици који су одржани јуче највише гласова освојила је листа "ДПС – И ријечју и дјелом – др Нермин Абдић", 29,9 посто, односно 19 мандата.

Листа "Европа сад – Демократе  др Саша Мујовић" освојила је 21,8 посто односно 14 мандата, а листа "За будућност Подгорице" 20,2 одсто, односно 13 мандата.

Листа председника Црне Горе "Јаков Милатовић – За бољу Подгорицу" освојила је 10,5, односно шест мандата, листа "Европски савез – Подгорица за примјер" Борис Мугоша 5,4 одсто или три мандата а по два мандата освојили су странка бившег премијера Душка Марковића и листа "Преокрет – Овако више не може" Срђан Перић.

Носилац листе Демократа и Покрета Европа сад Саша Мујовић синоћ је на конференцији за новинаре рекао да та коалиција  има више разлога за задовољство.

"Kампања је била сурова и прљава али смо све то прегрмели, дошли до оствареног резултата. Атаци и напади су били заиста жестоки. Многи желе скалп онога што се налази на врху. Доћи до врха је тешко, али опстати је још теже. Хтели су да дискредитују рад Владе Црне Горе, да се наш рад не покаже у најбољем светлу, да се покаже да конституенти Владе нису заслужили да дођу на то место. Одбранили смо те тековине и оно за шта се Влада залагала и оно за шта смо се борили", рекао је Мујовић.

По речима лидера Демократа Алексе Бечића, "ако се буду поштовали демократски принципи и однос према 30. августу, нови градоначелници ће бити Саша Мујовић или Владимир Јокић, а ДПС ће остати као и у претходним годинама у опозицији".

"Пошто волим да се бавим математиком, да исполемишемо. Идемо од Подгорице. И у Подгорици и у Kотору, коалиција ПЕС-а и Демократа је остварила велики проценат подршке и то је у конкуренцији укупно гледано са 25 изборних листа, одличан изборни резултат. У Подгорици ћемо имати минимум 14 одборничких мандата. Не да смо сачували постојеће мандате већ направили и раст у броју одборничких мандата", казао је Бечић.

По његовим речима опозиција је на изборима освојила око 40 посто гласова.

"Видите и сада по резултатима, имају 24 мандата, исто што су имали и пре две године у Подгорици. Не видим чему разлога за еуфорију, а понајмање, за подлом кампањом која је вођена последња два-три дана, где смо видели толико обмана и подвала од којих су вечерас одустали. Вечерас нема порука о личним картама нити уласцима и изласцима са границе. Опозиција је остала тамо где јој је место", рекао је Бечић.

Носилац листе "Јаков Милатовић - За бољу Подгорицу" Лука Ракчевић рекао је како је јако важно указати да су партије које на државном нивоу имају двотрећинску већину у Подгорици делегитимисане, да су изгубиле поверење и да партије које чине две трећине на државном нивоу, у Подгорици немају већину, како је истакао.

"Ова листа одређује политички правац Подгорице и Црне Горе. Подгорица ће постати бољи и безбеднији град", казао је Ракчевић.

Носилац листе "За будућност Подгорице" Јелена Боровинић Бојовић рекла је да су избори за њену коалицију велика победа и да је ово дан када су "грађани Подгорице препознали наше поруке које су се односиле на значај њеног развоја".

"Ово је дан када ћемо позвати партнере на договор. Већ вечерас ћу позвати коалиционе партнере из Владе. Позваћемо Сашу Мујовића и Луку Ракчевића на договор, јер је намера била и остала договор. Били су и остали фокус грађани и грађанке Подгорице. Захваљујем се свима, велики поздрав свима који су подржали коалицију", казала је она.

Носилац листе Демократске партије социјалиста на изборима у Подгорици Нермин Абдић изјавио је синоћ да су убедљиво најјача партија у главном граду.

"ДПС је освојио 50 одсто више гласова у односу на наредну листу", рекао је Абдић додајући  да ће ДПС бити стожер наредне локалне управе.

"Партије опозиције су убедљиво тријумфовале и треба да формирају нову власт. Вечерас је победила Подгорица свих њених грађана", рекао је Абдић.

Председник ДПС-а Данијел Живковић честитао је грађанима "нову власт".

"Поштовани грађани, срећни вам ванредни парламентарни избори", рекао је он.

У седишту ДПС-а у Подгорици синоћ је било велико славље а окупљени су скандирали: "Срушио си Владу, Нермине".

"Влада је ноћас пала, позивамо Милојка Спајића да ујутро поднесе оставку. Време је за враћање ДПС-а у власт", рекао је Живковић.

Носилац листе "Подгорица за примјер" Борис Мугоша синоћ је изјавио да је „"арламентарна подмирена већина доживела изборни дебакл у главном граду" и да име две важне поруке.

"Прва је да је парламентарна подмирена већина доживела изборни дебакл у главном граду. Позивам их ако воле Црну Гору, да врате мандат грађанима и да идемо на ванредне парламентарне изборе. Друга важна порука је да ће од сутра Подгорица биће искључиво грађанска и европска.  А кичма такве Подгорице биће Европски Савез Црне Горе", нагласио је Мугоша.

За већину у Скупштини Главног града Подгорице потребнa су 32 одборничка места.