Србија и Балкан

Брнабић: Расправа о литијуму током редовног заседања, можда ће доћи и Вучић?

Председница Скупштине Србије је рекла да је кривица на опозицији, која је, како је рекла, учинила све да одуговлачи расправу о ребалансу буџета
Брнабић: Расправа о литијуму током редовног заседања, можда ће доћи и Вучић?© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да по свему судећи неће бити времена да се током ванредног заседања расправља о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима који је поднела група од 86 опозиционих посланика, а којима је предложена забрана истраживања и експлоатације литијума и бора.

На конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије, Брнабић је рекла да је кривица за то на опозицији, која је, како је рекла, учинила све да одуговлачи расправу о ребалансу буџета на Другом ванредном заседању Скупштине Србије.

"Све су учинили у последњих шеста дана, искористили су све могуће инструменте да се седница не заврши на време за ванредно заседање Скупштине Србије о изменама Закона о рударству и геолошким истраживањима", рекла је Брнабић.

Она је истакла да ће представници власти инсистирати да расправа буде током редовног заседања.

"Пошто сте успешно опструисали и не можемо да стигнемо да говоримо о том предлогу на ванредној седници, ја ћу мимо онога што сте тражил ида буде у ванредном заседању, да ставим на редовну седницу. Побећи од тога нећете", навела је Брнабићева.

Како је додала, може се десити да на ту расправу ипак дође председник Александар Вучић.

Претходно је посланик ДС Срђан Миливојевић позвао грађане на протесте против литијума и против режима.

Током излагања председнице парламента посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута пришао је близу говорнице држећи у рукама папир на коме је писало "лаже".

Брнабић га је замолила да се удаљи, што је он и учинио, и оценила да посланици опозиције очигледно тако замишљају парламентаризам и да је изгледа њима све дозвољено.

Период ванредног заседања завршава се у поноћ, јер од 1. октобра Скупштина улази у редовно јесење заседање.

image