На суђењу Тачију сведочио Албанац кога су злостављали припадници тзв. ОВК

Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је раније да има више од 300 сведока који ће дати изјаве током овог судског поступка

Пред Специјализованим већима Косова у Хагу данас је настављено суђење четворици бивших лидера такозване ОВК, Хашиму Тачију, Кадрију Веселију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, сведочењем цивила, Албанца са КиМ који је 1998. године био притворен у бази тзв. ОВК и подвргнут злостављању.

Он се пред судом појавио као заштићени сведок "W04590", а суђење је било затворено за јавност.

Прошле недеље је заштићени сведок "W04669, такође Албанац, описао злостављања која су вршили припадници тзв. ОВК. Према наводима тужилаштва, овог сведока су припадници тзв. ОВК ухапсили 1999. године и потом га одвели у своју базу, где је био злостављан и где је видео мучење других затвореника.

Четворица бивших лидера тзв. ОВК оптужени су за ратне злочине и злочине против човечности.

Специјално тужилаштво је 30. септембра 2022. године поднело потврђену измењену оптужницу против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија у 10 тачака, која их терети за ратне злочине и злочине против човечности почињене у нелегалним притворима тзв. ОВК на КиМ и у Албанији.

Они су оптужени да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали.

Суђење је почело 3. априла 2023. године, а у четвртак је сведочио 91. сведок.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима, Ромима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.