Северна Македонија одустала од железнице која је повезује са Бугарском: Пројекат прескуп

"Чланови комисије задужене за тендер и надзор пројекта повучени су", рекао је ресорни министар Николоски

Министар саобраћаја Северне Македоније Алекандар Николоски открио је да је влада у Скопљу поништила тендере за завршетак градње железничке пруге до бугарске границе.

Разлог за повлачење овог дела паневропског Коридора VIII , како је образложио ресорни министар, је јако скуп и неизводљив пројекат – који би коштао 560 милиона евра за само 24 километра пруге и то не пруге за велике брзине.

"Чланови комисије задужене за тендер и надзор пројекта повучени су", рекао је Николоски у интервјуу за ТВ МРТ, преноси портал "Си њуз".

Николоски је у интервјуу крајем прошле недеље образложио да би тендер за изградњу трећег и последњег дела пруге, од Криве Паланке до бугарске границе, привукао шест компанија из Турске и једну из Грчке, при чему је грчка компанија дала понуду за 250 милиона евра изнад процењене вредности.

Министар је рекао да владе Северне Македоније и Бугарске треба да се сретну и разговарају о потенцијалном новом заједничком пројекту железничке везе.

Премијер Северне Македоније Христијан Мицкоски рекао је у јулу да влада планира да одустане од пројекта завршетка пруге до бугарске границе, а да новац, уместо за то, искористи за модернизацију постојеће пруге до границе са Грчком.

Европска инвестициона банка, Европска банка за обнову и развој и ЕУ, у децембру 2023. договориле су се да Северној Македонији обезбеде финансијски пакет од 560 милиона ева за финансирање нове пруге између Криве Паланке и бугарске границе и електрификацију 88 километара пруге од Куманова од границе.