Ако не буде нових изненађења: Од данас контрола унетих података, резултати пописа у ЦГ 15. октобра

Приступ софверу ће трајати 60 секунди, а грађани ће своје податке моћи да провере максимално три пута дневно

После месеци чекања и одлагања, низа расписаних па поништених тендера за израду софтвера, грађани Црне Горе од данас ће до 7. октобра моћи да провере податке о етничко културолошким карактеристикама које су дали пописивачима током пописа становништва, домаћинстава и станова који је у овој држави спроведен крајем прошле године.

Софвер за проверу података о нацији, вери, језику која је договорена споразумом власти и опозиције биће активиран данас у 11 сати, а црногорска Управа за статистику у међувремену је објавила и упутство грађанима како да приступе софтверу и како да провере унете податке.

Грађани ће, према објављеном упутству, најпре морати да унесу статистички ИД, односно деветоцифрени број са налепнице која се налази на копији Упитника за лице, односно пописнице коју су добили приликом пописа, затим да унесу један од идентификационих података са заглавља пописнице а уколико се подаци налазе у бази пописа, софтвер ће на екрану приказати резултате упита, односно, како је лице одговорило на четири питања "о етничко културолошким карактеристикама".

Приступ софтверу ће трајати 60 секунди, а грађани ће своје податке моћи да провере максимално три пута дневно.   

Они који не успеју да провере унете податке, моћи ће директно да се обрате Монстату.

Из Монстата, Управе за статистику Црне Горе раније је најављено да ће коначни резултати пописа становништва у Црној Гори бити објављени 15. октобра.

"Треба истаћи да ће тог дана бити објављени подаци о укупном броју становника Црне Горе по општинама, о полној и старосној структури, о етничко-културолошким обележјима, држављанству, а онда ће наредних дана уследити сукцесивно објављивање саопштења о другим карактеристикама становништва", рекао је Мирослав Пејовић, директор Монстата.

Софвер за проверу унетих података урађен је, иначе, тек после четири пропала тендера, следила  је ревизија кода програма а затим и тестирање које је обављено у Монстату.

Попис у Црној Гори обављен је од 3. до 28. децембра прошле године.  Ако не буде нових изненађења и одлагања, грађани Црне Горе 15. октобра ће, коначно, после девет и по месеци сазнати колико је у њиховој држави Црногораца, колико Срба, Албанаца и Бошњака, колико православаца, колико их говори српским а колико црногорским језиком.

Према већ објављеним подацима у Црној Гори крајем прошле године пописано је око 633.000 становника.

Политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић недавно је у ауторском тексту навео да "скандалозно и упорно одлагање објављивања резултата буди основане сумње о организованом покушају још једног фалсификовања пописа".

"Објављивање резултата пописа од изузетне је важности за текући процес обнове историјског идентитета Црне Горе. Такође, оно је од суштинске важности и за излазност и резултате на предстојећим изборима у Подгорици, који су, опет, особито битни за опстанак актуелне и било које будуће власти", навео је Вукићевић.