Србија и Балкан

Ристић: Претње Танјугу су најозбиљније претње једном српском медију

Постоје међународни механизми да се дође до аутора ове претње и до некога ко отворено прети убиствима грађанима Србије, у овом случају новинарима, односно запосленима и новинске агенције и телевизије Танјуг, рекао је Ристић
Ристић: Претње Танјугу су најозбиљније претње једном српском медију© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић осудио је данас претње упућене новинарима Танјуга и истакао да је то најозбиљнија претња коју је један српски медиј добио у последњих неколико година.

Он је за Танјуг рекао да је Министарство тим поводом одмах ступило у комуникацију са МУП-ом и Вишим јавним тужилаштвом у Београду - Одељењем за високотехнолошки криминал.

"Ми смо читаву ноћ били у комуникацији и на овоме се интензивно ради. Нећемо се смирити док ове ствари не истерамо на чистац", рекао је Ристић.

Он је рекао да је утврђено да је та претња стигла са територије Албаније.

"Већ је установљено одакле је дошла порука, успостављена је комуникација и са Мајкрософтом", рекао је Ристић.

"Оно што данас радимо, поред активности са Вишим јавним тужилаштвом у Београду и Министарством унутрашњих послова, јесте и обавештавање Европске федерације новинара и других међународних новинарских организација, како би били упознати са дешавањима на територији наше јужне покрајине, када говоримо о положају припадника српског народа у том контексту и о положају и угрожености личне безбедности и новинара, како оних на Косову и Метохији, тако и оних из београдских и других редакција, који одлазе повремено због радних задатака на КиМ", додао је Ристић за Танјуг.

Новинска агенција Танјуг добила је јуче на редакцијски мејл претеће писмо, које је послала особа потписана као "Трим Бардхи" и у којем се наводи да ће сваки новинар агенције "добити метак у потиљак" када крочи на тло Косова и Метохије.

Ристић је нагласио да, имајући у виду озбиљност претње, очекује
да међународне организације, што оне присутне на територији КиМ, што међународне струковне, односно новинарске организације, јасно осуде ову претњу и да се прикључе Србији у утврђивању идентитета пошиљалаца као и да санкционишу те особе без обзира што је претња дошла са територије Албаније.

"Постоје међународни механизми да се дође до аутора ове претње и до некога ко отворено прети убиствима грађанима Србије, у овом случају новинарима, односно запосленима и новинске агенције и телевизије Танјуг", рекао је Ристић.

Према његовим речима, косовско-метохијска криза поново кулминира пред нашим очима и она се читав низ месеци манифестује у различитим областима, односно не само класичним безбедносним већ пре свега у контексту елементарне угрожености живота припадника српског народа у КиМ и свих оних који се не мире са неделима такозваних привремених власти у Приштини.

"Ово је само још један показатељ те експлозије мржње. Контаминације мржње током претходних 25 година. Од 1999. па на овамо, стасавају нове генерације које су утемељене у мржњи и за неке је потпуно нормално да упућују овакве претње, али, са друге стране оно што ће их изненадити, то је одлучна реакција Србије", нагласио је министар.

Ристић је позвао и сва удружења новинара у Србији, а њих има 76, да овај пут једногласно осуде и одбаце ове претње, односно да не калкулишу и да не гледају да ли су новинари Таnjуга појединачно чланови једног, другог, трећег или 76. удружења.

Он је нагласио да је претњама упућеним Танјугу, као и свим овим дешавањима претходних неколико месеци на територији АП Косова и Метохије пређена црвена линија.

"Министарство информисања и телекомуникација са своје стране чини заиста интензивне напоре како би обавестило међународну заједницу, релевантне међународне организације, не само струковне, већ и оне које се поред осталог баве и заштитом људских и грађанских права", рекао је министар и нагласио да очекује њихове конкретне потезе.

Како је закључио оно што се дешава на КиМ треба да забрине не само нас, већ и читаву међународну заједницу, зато што се ради о једном од најопаснијих жаришта, не само у Европи, већ и у ширем географском подручју.

image