Ђукић Дејановић: Просветарима максимум 12 одсто, постоји могућност и за једнократне исплате

Јануар није лимит за даља повећања, дијалог треба да траје, треба да подразумева и неке друге сегменте попут безбедности, рекла је министарка просвете

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је да је повећање зарада просветних радника од 12 одсто у јануару максимум, али да од данашњег састанка премијера са просветарима очекује да се разговара и о могућности једнократних исплата као и о безбедности.

"Људи схватају да је 12 одсто финансијски максимум и да ће се то можда поделити и дати раније. Очекујем да се нађу могућности за неке једнократне исплате", рекла је министарка новинарима уочи почетка свечаности на Правном факултету уприличене за бруцоше 216. генерације.

Она је поновила да је повећање од 12 одсто у јануару максимум јер сви остали добијају осам.

"Јануар није лимит за даља повећања, дијалог треба да траје, треба да подразумева и неке друге сегменте попут безбедности", рекла је министарка.

Она је додала да су просветари заинтересовани и за то како ће знања увећавати и прилагођавати деци.

"Сад су плате веће него до сада и позивам их да даље кроз дијалог тражимо најбоље решење", рекла је она и подсетила да је данас почетна плата у просвети 94 одсто просечне плате у Србији и да је циљ да се у 2025. изједначе.

"У овом тренутку нема финансијских могућности да повећање буде веће од 12 одсто. Мислимо да треба више, али у овом тренутку то није могуће", рекла је Ђукић Дејановић.