Србија и Балкан

Репортери без граница "раскринкали" РТ Балкан – или смо ми њих?

Организација која каже да се бори за слободу медија и против цензуре, позвала је на цензуру и затварање наше редакције
Репортери без граница "раскринкали" РТ Балкан – или смо ми њих?© Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Борба за слободу информација и слободу штампе, бар декларативно, основна је мисија Репортера без граница. Осим када су у питању руски медији – у том случају Репортери без граница (РСФ) и те како желе да поставе границе. Случајно, или не, баш у складу с циљевима Запада, одакле и стиже новац којим финансирају своју, како кажу, борбу против цензуре и притисака на медије. Па су се у то име осврнули (поново) на РТ Балкан.

Не, РСФ није реаговао на све покушаје да се наша, али и друге редакције РТ, ућуткају, а остали су неми и на бесомучно увођење санкција руским новинарима и уклањање налога руских медија са друштвених мрежа – напротив, борци за слободу и сами су наскочили на талас медијског тоталитаризма и једноумља па су од Србије затражили да угаси РТ Балкан, а од ЕУ и њених држава чланица да, ако не поступи по наређењу, Србију позову на одговорност.

"Захваљујући РТ Балкан, војна пропаганда Кремља напредује унутар граница ЕУ. У Србији, држави окруженој чланицама ЕУ и земљама кандидатима, руски наративи се пакују за локалну публику пре него што се дистрибуирају широм региона. Ова фабрика лажи мора да се затвори", уверава нас Павол Салај, шеф одељења РСФ-а за ЕУ-Балкан у тексту "Од Русије до Србије: Како РТ шири пропаганду Кремља на Балкану упркос санкцијама ЕУ".

"ЕУ и њене државе чланице морају Србију – која тежи да се придружи ЕУ – сматрати одговорном за олакшавање рада пропагандне машине Владимира Путина и морају имплементирати системска решења за заштиту европског информационог простора и чврсто подржати поуздано новинарство као гаранцију права грађана на информације", додаје Салај.

Разлози којима организација за заштиту новинара правда свој лов на новинаре наше редакције веома су разноврсни и широког спектра – од тога што им се не допадају политичка уверења колумниста РТ Балкан, па све до формалних замерки на рачун нашег импресума. На све то, посебно им боде очи чињеница да РТ Балкан на свом порталу нема огласа и плаћених реклама.

Поменути шеф одељења РСФ Салај нарочито је иритиран одговором који је добио на питања упућена главној уредници РТ Маргарити Симоњан и главном уреднику портала РТ Балкан Николи Врзићу.

Ове самозване бранитеље слободне речи, или пуке вербалне инквизиторе, интересовало је, наиме, "шта је била сврха оснивања РТ Балкан" и како данас оцењујемо испуњење зацртаних циљева, колики је ниво уређивачке независности у односу на руску владу, као и питање "да ли бисте се сагласили са тврдњом да је примарна мисија РТ Балкан појачавање наратива Кремља".

Наслањајући се на (траги)комичну сугестивност постављених питања, РТ је послао одговор: "Основали смо РТ Балкан са јединим циљем да нервирамо Репортере без граница."

Нашу слободу да одговоримо како хоћемо на постављено питање "колеге" из РФС су оцениле као "провокативан, политички одговор који показује како се РТ позиционира као антитеза организацији које брани слободну, независну и плуралистичку штампу". Што би, ваљда, требало да су они.

Самопроглашени бастион медијских слобода оличен у Репортерима без граница није, међутим, објаснио како се то плурализам брани захтевима за затварање наше редакције, а исто тако су пропустили да објасне и с којим су циљем управо овакав сет питања послали уредништву РТ-а.

Да ли су питање о сврсти оснивања, или о везама са на пример, америчком владом, Репортери без граница поставили редакцијама попут Н1 или Нове? Или, још боље, Радија Слободна Европа и Глас Америке?

Што се РТ Балкан тиче, још на самом почетку нашег рада главна уредница РТ Балкан (како би РСФ рекао, 'тадашња главна уредница') Јелена Милинчић рекла је да је РТ Балкан регистрован као српски медиј, иако се финансира из иностранства, као и да је циљ оснивања да презентујемо руски став и руско гледиште.

Карте су дакле, отворене од самог почетка, а циљ се није променио – у свету у коме све вести долазе из истих, бриселских и вашингтонских извора, РТ Балкан својим читаоцима нуди вести из друге перспективе, поглед с друге стране света. Зар је то забрањено? Изгледа да јесте, судећи по тим репортерима без граница осим оних које сами успостављају.

Уз то, важна информација за РФС, није се променила ни главна уредница РТ Балкан – што су аутори "анализе" веома лако могли да провере, да их је занимало. Можда би због нетачних информација које се шире овим текстом морали да реагују "фект чекери" из "северно-македонске агенција за проверу чињеница која је известила да су РТ и Спутњик два најбогатија уредничка тима у Србији, са најбоље плаћеним новинарима"?

На дугом списку замерки које "бранитељи" медијских слобода имају на наш рачун – јесте и то што је главна уредница РТ, Маргарита Симоњан, отварање портала најавила између осталог речима – "Косово је Србија".

"Анти-НАТО и анти-ЕУ наративи погоршани интервенцијом НАТО-а на Косову 1999. године – чију независност Србија још не признаје – подстакли су широко распрострањено проруско расположење у Србији, чинећи је пријемчивим тржиштем за наративе Кремља", опомињу ови забринути медијски "стручњаци".

Не само што је, кажу, РТ Балкан "израстао у главно руско средство за ширење пропаганде на Балкану", већ су се домишљати руски "пропагандисти" досетили да "прилагоде наратив Кремља високо пријемчивој локалној публици, омогућавајући му да се лакше шири по региону".

Аутору текста није пало на памет да, чисто као "fun fact", примети да је један од разлога за топлу добродошлицу Срба за руске пријатеље, па и руске медије, вероватно, чињеница да је Русија све време на страни српског суверенитета и територијалног интегритета, али и то што Руси никад нису "интервенисали" по Србији као НАТО и бесомучно бомбардовали земљу 78 дана противно међународном праву.

Репортери без граница, у наставку свог "раскринкавања", пуни су хвале према члановима нашег тима – за наше колумнисте кажу да су познати новинари или професори, уметници или препознатљиве јавне личности. Проблем им је, међутим, што су познати по својим "десничарским и националистичким политичким ставовима".

Истовремено, док постављају питање финансирања РТ-а иако је то од самог почетка сасвим јасно и транспарентно, Репортери без граница сами као да се стиде оних који их плаћају – у годишњем извештају ове организације за прошлу годину, информације о финансијерима наведене су уопштено тек на 34. страни – а тамо пише и да чак 54 одсто новца који примају представљају донације из државног сектора земаља Колективног запада, док је 22 одсто донација из приватних џепова. Западни новац, некако је, макар био и државни, наклоњенији "истини" од руског новца? Пре ће бити само да они желе да нас убеде да је тако.

Занимљиво је и што су високо на листи њихових добротвора који подржавају њихову назови "борбу" за слободу медија, између осталих фондације НЕД и Форд са одавно описаним и доказаним везама са америчком ЦИА, као и Фонд за отворено друштво Џорџа Сороша, Агенција за развој Француске, Европска унија, Краљевина Норвешка…

Тако, у својој "анализи", Репортери без граница, успут покушавају и да "проперу" своје добротворе.

Називајући уреднике РТ Балкан "инфлуенсерима" који "обезбеђују видљивост и утицај медија у медијском окружењу Србије", замерају новинарима што раде новинарски посао – конкретно, што јавности откривају оне мало познате, али за разумевање стварности, врло битне чињенице.

"Грешни" Врзић крив је, тако, што је у једном ТВ гостовању разоткрио везе КРИК-а са америчком ЦИА. Наравно, РСФ није могао да га демантује, јер је чињеница да је КРИК члан ОЦЦРП-а, организације коју су сами високи званичници Савета за националну безбедност САД на брифингу за новинаре 3. јуна 2021. у Белој кући описали као сарадника америчке Централне обавештајне агенције на разноразним пословима у иностранству.

И не само то, већ ОЦЦРП финансира иста Национална задужбина за демократију (НЕД) за коју већ рекосмо да је до гуше умешана у ЦИА послове. Проблем им је, дакле, што се Врзић усудио да такву информацију обелодани јавности – нешто што новинари, у данашњем свету, изгледа никако не би смели.

Све у свему, анализа РСФ, колико год аматерски објашњавала функцију РТ Балкан, важна је зато што доказује колико је важно да медији попут РТ постоје. Утисак је, наиме, из сваке написане речи да је текст "диктиран" како би се уклопио у постојећи наратив о Русима као "лошим момцима", који сваку информацију која стиже с Истока покушава да дисквалификује као пропаганду и дезинформацију. Тим пре зато што је реч о тачним информацијама.

РСФ је заправо само један од војника у рату утицаја, који се надовезује на офанзиву коју је започео амерички специјални изасланик и координатор Глобалног центра за ангажовање Стејт департмента Џејмс П. Рубин, а коју су наставили тајкуни из Силицијумске долине цензуришући садржаје руских медија на друштвеним мрежама.

У таквом информационом тоталитаризму, где свака вест личи на другу, а медији губе своје особености и изгледа да иза сваке редакције стоји неки исти, невидљиви уредник – РТ је баш оно што је потребно мислећим људима који желе да истински спознају стварност око себе. Управо зато и сметамо, и хоће да нас нема. У име слободе да сви мислимо онако како заповеде разноразни репортери без граница и савести и њихови финансијери из обавештајних служби.

image