Србија и Балкан

Вучевић: Начин на који ДПС прославља Пирову победу говори о њима самима, опседнути су Србијом

Премијер Србије рекао је и да Влада Србије поздравља одлуку председнице Народне скупштине Ане Брнабић о стављању тачке о литијуму на дневни ред седнице
Вучевић: Начин на који ДПС прославља Пирову победу говори о њима самима, опседнути су Србијом© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Председник Владе Милош Вучевић изјавио је данас да не зна због чега бивши црногорски председник и бивши лидер ДПС Мило Ђукановић и његове страначке колеге морају да певају "Не може нам нико ништа, јачи смо од Србије" у тренутку док, како каже, славе Пирову победу на локалним изборима у Подгорици.

"Није први пут да певају ту песму. Не мислим да је ико јачи од Србије. Не знам зашто кад славе победу, неки би рекли Пирову победу, морају да певају против Србије, али ако им је то потреба или опсесија, њихова ствар говори много више о њима него о нама", рекао је Вучевић одговарајући на питања новинара, након што је присуствовао обележавању 33 године постојања и рада Јавног предузећа "Србијашуме".

Он је, одговарајући на питање како коментарише то што је Ђукановић певао ту песму, додао да Србија никад не вређа Црну Гору и не пева ништа против Црне Горе, коју доживљамо као пријатељску и како каже, братску државу.

"Желимо им све најбоље. Неки од њих очигледно нама не желе најбоље, то говори о њима. А замислите да ми славимо са 28 или 29 одсто добијених гласова. Ако су задовољни, ја им честитам. Ми са 45 одсто имамо оштру расправу унутар странке и коалиције, да ли је то добар резултат. А некада и са 50 одсто нисмо задовољни. Они са 28, 29 одсто певају. Певајте, честитамо вам на томе", прокоментарисао је Вучевић изборне резултате у Подгорици.

Он је нагласио да Влада Србије поздравља одлуку председнице Народне скупштине Ане Брнабић о стављању тачке о литијуму коју су предложили опозициони посланици на дневни ред седнице, која ће се одржати следеће недеље.

"Влада је спремна да се одазове позиву, ако Скупштина буде сматрала да треба министри да учествују у раду. Ми смо се формално изјаснили негативно о том предлогу, јер мислимо да би то било погубно за Србију, али мислимо да је добро да се разговара", рекао је Вучевић.

Премијер је додао да Влада није имала проблем да се о теми литијума расправља.

"Да не буде забуне, шест дана смо расправљали о две тачке - о ребалансу буџета и финансијској помоћи породицама са децом. Да ли је то за шест дана или није? Да не расправљате, рекли би да нисмо омогућили да се разговара, а кад разговарамо, кажу да се краде време. Ако је Влада присутна на расправи о законима које је сама предложила, то би требало да буде позитивно оцењено, а ако нисмо ту, кажу да бежимо од разговора", рекао је премијер.

Оценио је да је током одржавања ванредне седнице свих шест дана највише било приче о литијуму, иако ће то, како каже, тек сада формално-правно бити тема на седници, те додао да већина представника опозиције није била ни присутна.

"Поздрављам што је Ана Брнабић то ставила на дневни ред, јер тако релаксира односе и атмосферу. Приликом избора Владе, причали смо о литијуму, приликом усвајања Декларације са Свесрпског сабора, причали смо о литијуму. Само ћемо наставити о томе да разговарамо. Од шест дана, био сам присутан пет дана у Скупштини, а верујете, већина њих није присутна током седница", рекао је Вучевић.

Додао је да СНС спреман да помогне опозицији да се створи кворум за одржавање те седнице, али да морају да дођу сви који су потписали предлог измена закона и тражили ту седницу.

Нагласио је да има најмање две године до евентуалног отварања рудника "Рио Тинта" у Србији и нагласио да је потребно чути струку да би као држава и друштво донели коначну одлуку о том пројекту.

"Нико не може и да хоће, и да постоји консензус у друштву и да сви у држави подржавају тај пројекат, да реши то у периоду који је краћи од две године", рекао је Вучевић.

И лекари заштићени Кривичним закоником

Премијер је и најавио да ће до краја године бити измењен Кривични законик како би просветни и здравствени радници били заштићенији и посебно третирани, јер ће посебно бити инкриминисано дело напада на њих.

До краја године ће бити усвојене измене Кривичног законика у Скупштини Србије, рекао је Вучевић.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли ће просветни радници добити оно што су тражили, после учесталих напада на њих у школама и ван школа односно статус сличан адвокатима.

"Уређен је предлог измене кривичног законика. Он је послат у ЕУ, на Венецијанску комисију ради усаглашавања, пошто смо земља кандидат за чланство у ЕУ. И то захтева додатно време. Да ће просветни радници и радници у здравству бити посебно третирани односно посебно ће бити инкриминисани напади, односно дела напада на њих. Неће добити статус овлашћених службених лица. То је компликована процедура, ко може да буде овлашћено службено лице. И они су се с тим сложили", навео је Вучевић.

Истакао је да би, ипак, било добро да свако од нас лепо васпитава своју децу и да сами се не понашамо недолично и не вршимо насиље над истим тим учитељима, наставницима и професорима и васпитачицама.

"Да не очекујемо да држава само донесе неки сет закона или кривичних дела, односно да мења Кривични законик", рекао је премијер.

Додао је да то није само питање неког одређивања кривичног дела и измене Кривичног законика, већ пре свега нормалног и пристојног понашања.

image