Србија и Балкан

Европска комисија осудила претње новинарима Танјуга

Петер Стано поручио је да српским властима треба пружити подршку да истраже претње
Европска комисија осудила претње новинарима Танјуга© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Портпарол Европске комисије Петер Стано оценио је као неприхватљиве и "веома узнемирујуће" претње упућене новинарима Танјуга и нагласио да ЕУ осуђује тако нешто, те да се овај случај мора истражити.

"Веома је узнемирујуће то што сте рекли о примљеним мејловима и претњама. Став ЕУ је врло јасан када су у питању претње и застрашивање новинара. Ово је неприхватљиво. Ми то у потпуности одбацујемо и осуђујемо", рекао је Стано на брифингу за новинаре у Бриселу.

Он је тако одговорио на питање Танјуга како ЕУ коментарише претње које су упућене новинарима те агенције, као и да ли ће предузети неке мере да заштити новинаре Танјуга, али и друге српске новинаре на КиМ као и да ли ће реаговати како би се сазнало ко иза њих стоји, након што је министар Дејан Ристић рекао да су те претње стигле са територије Албаније.

Стано је нагласио да је "ово нешто што не би требало да се дешава".

"Новинари би требало да буду у могућности да раде у атмосфери у којој могу да обављају свој посао без икаквог прогона, застрашивања или икаквих претњи", рекао је Стано.

Он је додао да је, у овом конкретном случају, пошто је у питању српски медиј, "на српским властима да то истраже у потпуности и добију сву неопходну подршку".

"Ако истрага води ка територији друге државе, или индиције воде ка њој, онда је  на тим државама да то ураде заједно. И наравно, тиме се мора позабавити, то се мора истражити, а Европска унија дефинитивно осуђује такве претње новинарима где год да се налазе", истакао је Стано.

Новинска агенција Танјуг добила је јуче на редакцијски мејл претеће писмо, које је послала особа потписана као "Трим Бардхи" и у којем се наводи да ће сваки новинар агенције "добити метак у потиљак" када крочи на тло Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић рекао је данас да су претње упућене новинарима Танјуга стигле са територије Албаније, као и да је то најозбиљнија претња коју је један српски медиј добио у последњих неколико година.

image