Србија и Балкан

Амбасадорка Србије у Белорусији: Велики потенцијал за развој односа са Минском

Нова амбасадорка Србије у Минску уручила је белоруском лидеру акредитивно писмо, уз поруку да ће Београд наставити да развија односе са Белорусијом и подсећање да две земље ове године славе 30 година од успостављања дипломатских односа
Амбасадорка Србије у Белорусији: Велики потенцијал за развој односа са МинскомGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Постоји велики потенцијал за развој односа Србије и Белорусије, истакла је данас амбасадорка Републике Србије у Белорусији Илина Вукајловић приликом уручивања акредитивног писма председнику Белорусије Александру Лукашенку. 

"За четири месеца колико сам у Белорусији, стигла сам да својим очима видим вашу земљу, како живите и радите. Белорусија има јака предузећа, јаку индустрију и веома велики научни потенцијал. Трудићемо се да радимо заједно и да развијамо наше односе", поручила је Вукајловић, преноси белоруска агенција Белта. 

Амбасадорка је додала да је Србија, баш као што је то рекао и председник Александар Вучић, земља која брзо иде напред и чија се економија у првом кварталу ове године најбрже развијала у целој Европи. 

Коментаришући односе са Минском, Вукајловић је додала:

"Наш заједнички потенцијал је веома велики. Ове године обележавамо 30 година белоруско-српских дипломатских односа. Наставићемо да унапређујемо нашу сарадњу у свим областима". 

Илина Вукајловић је постављена за новог амбасадора у Белорусији ове године. Средином прошлог месеца она је истакла да Београд цени пријатељске односе са Минском, уз оцену да се заиста ради о братским односима, те да народ и председник Србије добро памте 1999. годину када је Александар Лукашенко, упркос бомбардовању, одлучио да посети српску престоницу. У име целе Србије, захвалила је и на подршци територијалном интегритету земље. 

Белоруски медији за њу пишу да је већ успела да посети четири области Белорусије, уз коментар да амбасадорка "наставља да се активно упознаје са нашом земљом". 

image