Србија и Балкан

Милов ДПС писао Вучићу: Немојте нам потцењивати интелигенцију, стигао одговор из Београда

Због снимка на којем функционери странка ДПС певају стихове против Србије, од јуче траје расправа на релацији Подгорица – Београд
Милов ДПС писао Вучићу: Немојте нам потцењивати интелигенцију, стигао одговор из Београда© Antonio Ahel/ATAImages

Након што је у јавност доспео снимак са постизборног славља Демократске партије социјалиста на којем се чује да функционери те странке, укључујући и њеног оснивача Мила Ђукановића певају стихове "Не може нам нико ништа, јачи смо од Србије", та странка се огласила саопштењем.

Преписка је овога пута упућена лично председнику Србије Александру Вучићу кога су новинари синоћ упитали да прокоментарише снимак.

"Разумемо да сте уложили пуно пара, времена и труда да сломите ДПС, не бисте ли сломили Црну Гору и – ништа. Не иде. Ко губи има право да се љути, али да се председник једне државе укључи у спиновања губитника ових избора, то мора бити нека велика мука", наводи ДПС.

ДПС тврди да су грађани српске националности у Црној Гори гласали за ту странку, и то, како наводе, "зато што политички лидери Срба са вашег платног списка, по Вашем налогу, дуже од годину лебде између фотеља и некадашњих обећања о изласку из НАТО-а, укидању санкција Русији и отпризнавању Косова".

"Немојте потцењивати интелигенцију грађана Црне Горе и Србије, и својим пропагандним триковима покушавати да свађате људе. Прошла су времена учинковитости таквих метода. Штавише враћају се као бумеранг шовинизму и национализму, а грађанска, слободна, антифашистичка Црна Гора опет побеђује", закључује се.

На ово несвакидашње страначко саопштење које није потписао појединац, већ цела политичка групација, одговорила је функционерка Српске напредне странке и председница Скупштине Србије Ана Брнабић.

Како је напоменула, Вучић се није бавио нити је коментарисао локалне изборе или било шта друго у Црној Гори, већ су ДПС и Ђукановић отворено показали фрустрације и комплекс ниже вредности према Србији.

"Председник Вучић је одговорио на провокације које долазе од ДПС-а и Мила Ђукановића, а не обратно. И то је одговорио на најлепши могући начин – 'Србију волим, а Црну Гору поштујем'", поручила је Брнабићева за подгоричку "Борбу" и додала:

"Замислите да неко из СНС-а слави победу на неким локалним изборима, у једној локалној самоуправи, певајући 'Не може нам нико ништа, јачи смо од Црне Горе'… Смешено, зар не? Претпостављам да макар из овог примера и људи из ДПС-а, а и сам господин Ђукановић, увиђају колико ова њихова интерпретација једне лепе песме открива степен њихове фрустрираности и опсесије Србијом. Нема потребе".

Брнабићева је истакла да су се председник Србије, Влада Србије и СНС увек трудили да помогну и буду уз суседе када је тешко, како би се изградио стабилнији и просперитетнији Балкан.

"Јака Србија је добра вест и за Црну Гору. Више инвестиција, путева, пруга, летова, доносе добробит свима у овом нашем делу Европе. Зато – паметније са избором песама на слављима. Некад један стих може о вама да открије више него хиљаду песама", закључила је Брнабић.

image