Ђурић разговарао са Бербоковом: Приштина подстакла масовно исељавање Срба са Косова и Метохије

Ђурић је изразио задовољство чињеницом да се економска сарадња две земље из године у годину динамично развија, кроз растућу размену робе и услуга, константан прилив инвестиција немачких компанија, као и кроз немачку финансијску подршку

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се данас са немачком колегиницом Аналеном Бербок, са којом је разговарао о односу и сарадњи две земље, али и о економским резултатима Србије и дијалогу Београда и Приштине.

Како је саопштено из министарства, Ђурић се са Бербок састао на маргинама министарског састанка "Берлинског процеса".

Шеф српске дипломатије је саговорници пренео да Србија високо цени активно учешће и допринос Немачке "Берлинском процесу", наводећи да тај форум конкретним пројектима пружа подршку евроинтеграцијама Србије и Западног Балкана у целини.

Ђурић је оценио да су односи Србије и Немачке веома развијени и да их карактерише одлична политичка и економска сарадња.

Он је истакао значај редовног дијалога на високом и највишем нивоу, а осврнуо се и на недавну посету немачког канцелара Олафа Шолца Србији.

Ђурић је изразио задовољство чињеницом да се економска сарадња две земље из године у годину динамично развија, кроз растућу размену робе и услуга, константан прилив инвестиција немачких компанија, као и кроз немачку финансијску подршку кроз програме развојне помоћи.

Ђурић је на састанку говорио и о економским резултатима Србије, наводећи да је Србија данас најперспективнија и најдинамичнија економија Западног Балкана и својеврстан мотор регионалног развоја.

Он је нагласио да за Србију чланство у ЕУ представља стратешко опредељење и приоритет спољне политике.

"Наша земља се залаже за европске вредности и жели да допринесе миру, стабилности и просперитету Европе", рекао је Ђурић.

Шеф српске дипломатије са Бербок је разговарао и о дијалогу Београда и Приштине, и пренео је саговорници да је Београд посвећен дијалогу док Приштина од самог почетка показује крајњу неконструктивност и неспремност да спроведе договоре, посебно оне који се односе на формирање Заједнице српских општина.

"Приштина уместо тога посеже за једностраним мерама како би суштински променила ситуацију на терену и кршењем људских, политичких и економских права Срба подстакла њихово масовно исељавање са Косова и Метохије", рекао је Ђурић.

Он је саговорницу упознао и са регионалном сарадњом, наводећи да Србија подржава све регионалне процесе и иницијативе, посебно оне који доприносе процесу помирења, дају додатни импулс развоју региона и подстичу укупан развој на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ.