Несторовићев покрет: Ко је потписао решење о литијуму, где је овлашћење?

Посланици групе "Ми снага народа" су навели да је од 19. маја 2004. године Министарство дозволе за геолошка истраживања издавало "Рио Сави" супротно Закону о концесијама

Посланичка група у Скупштини Србије "Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" је поднела захтев Министарству рударства и енергетике Србије да поништи решење којим је оверило резерве руде литијума, бора и натријум-сулфата издато компанији "Рио Сава", кћерци фирме "Рио Тинта", у лежишту "Јадар" са стањем у јулу 2020. године.

Оверене резерве које је проценила "Рио Сава", по решењу вреде више од 56 милијарди евра, навела је та посланичка група у саопштењу.

Решење је спорно по више основа, појашњава адвокат Миленко Радић у изјави за РТ Балкан, напомињући да је у самом решењу наведено да Министарство по овлашћењу министарке доноси решење, иако закон предвиђа обратно, јер не може министарка да дâ налог Министарству.

Такође, спорно је што је решење потписао државни секретар, а не тадашња министарка Зорана Михајловић, а у ресорном министарству не постоји овлашћење којим је министарка пренела на државног секретара дужност да потпише решење.

"Грешке у таквим решењима обарају решење", напомиње адвокат Радић и додаје да ако не постоји овлашћење министарке, онда је државни секретар решење потписао самовољно.

Наш саговорник напомиње да су ове грешке намерно направљене и подсећа да је "Рио Сава" регистрована 2001. у Србији, а 2004. су затражили дозволу за бушење.

Тада је важио Закон о рударству по којем у члановима 14 и 15 пише да свако ко рудари, након што открије сировине које оправдавају експлоатацију, предаје влади, а влада потом расписује јавни тендер или оглас, а  онај ко је истраживао и открио има право приоритета.

"Пријавили су 2006. да су нашли нови минерал, а те исте године неочекивано је дошло до хитне измене Закона о рударству и чланови 14 и 15 су избрисани", појашњава Радић.

Зашто је важно питање решења?

Решење број: 310-02-1602/2020-02 представља законски основ по којем је фирма "Рио Сава" пријавила да је открила литијум, бор и натријум сулфат, а по закону онај ко је пријави налазиште, има право да тражи дозволу за експлоатацију.

Дакле, на основу овог спорног решења фирма "Рио Сава" је стекла ексклузивно право да експлоатише литијум.

"Са три папира, између осталог и овим решењем су хтели да постану власници државне имовине што је природно богатство", каже Радић.

Упозорава да је потребно да се поштује Закон о концесијама по којем када држава има неко рудно богатство, и када жели да га стави у функцију пише тендер и прикупља понуде за истраживања или експлоатацију.

Посланици групе "Ми снага народа" су навели да је од 19. маја 2004. године Министарство дозволе за геолошка истраживања издавало "Рио Сави" супротно Закону о концесијама, а од 2011. године и Закону о јавно-приватном партнерству и концесијама.

По окончању геолошких истраживања "Рио Саве", како су навели, супротно Закону о јавно-приватном партнерству и концесијама, Министарство је 29. децембра 2020. године издало решење којим је потврдило да је та компанија искључиви корисник откривених сировина са правом експлоатације и располагања.