Селаковић: Културна баштина на Космету најугроженије културно благо на свету

Министар је упозорио да сарадња на међународном плану не сме да буде злоупотребљена за промоцију једнострано проглашене независности тзв. Косова

Министар културе Никола Селаковић изјавио је да је културна баштина на АП КиМ и даље, у 21. веку, једно од најугроженијих културних добара у Европи и свету.

Селаковић је у Скопљу, на министарском састанку Платформи Западног Балкана за образовање и обуку, истраживање и иновације и културу, говорећи на тему заштите и промоције материјалног и нематеријалног културног наслеђа као ресурса инклузивног и одрживог развоја, истакао да је важно и питање заштите од намерног уништавања и скрнављења.

Он је указао да сарадња на међународном плану и у склопу међународних организација не сме бити злоупотребљена за промоцију једнострано проглашене независности тзв. Косова, као што ни ова платформа не сме бити злоупотребљена у погледу прејудицирања статуса Косова и Метохије, саопштило је Министарство културе.

"У интересу мира и стабилности, мора се указати дужно поштовање одговарајућим форматима дијалога и претходно постигнутим договорима", нагласио је Селаковић.

Подсетио је да је од јуна 1999. године на КиМ порушено, уништено и спаљено преко 150 православних цркава и манастира, од којих су многи подигнути у 13. и 14. веку, као и 122 српска гробља, да је у марту 2004. за само два дана уништено, спаљено и оштећено 34 цркве и манастира, а разрушена три гробља.

"Треба знати да су неки од уништених и оштећених православних, средњевековних драгуља, били на списку светског културног наслеђа Унеска. Уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета. Уништено је и оштећено 5.261 надгробних споменика на 256 православних гробља, док на више од 50 гробља не постоји ниједан читав споменик", навео је Селаковић.

Указао је да, истовремено, у северном делу Косовске Митровице, где живе Срби, на муслиманском гробљу ниједан надгробни споменик није оштећен, као ни на осталим албанским и муслиманским гробљима у српским срединама на КиМ.

Говорећи о регионалној сарадњи, мобилности уметника и професионалаца у култури, министар је рекао да је слобода кретања универзална вредност и једно од основних људских права, али да је у нашем региону на најдрастичнији начин ускраћена припадницима српског народа на КиМ.

Он је као пример навео да је у мају спречено извођење представе "Књига о Милутину" у продукцији београдског позоришта Звездара театар забраном преласка позоришној екипи предвођеном реномираним глумцем Ненадом Јездићем, административне линије према Косову и Метохији.

Селаковић је нагласио да је Србија спремна и отворена за конструктиван дијалог и истинско унапређење мобилности уметника препознајући креативност као изузетно значајан ресурс укупног развоја, али да истовремено тражи да се за остварење овог циља створе бар минимални услови и да престане атмосфера прогона и страха у којој живе Срби на Косову и Метохији.