Србија и Балкан

Српске дипломате о ситуацији у Израелу и Либану: Евакуисаћемо наше држављане ако буде потребно

У Израелу борави око 2.500 наших држављана, којима је амбасада проследила упутства, док у Либану има око 115 држављана Србије и још око 50 до 60 чланова њихових ужих породица
Српске дипломате о ситуацији у Израелу и Либану: Евакуисаћемо наше држављане ако буде потребно© AP Photo/Ohad Zwigenberg

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је вечерас, након ракетног напада Ирана на Израел, да је амбасада Србије у сталном контакту са нашим држављанима у Израелу и да им је проследила упутства. И амбасадор Србије у Либану Милан Тројановић изјавио је вечерас да је амбасада у сталном контакту са српским држављанима у тој земљи, додајући да амбасада и Министарство спољних послова планирају како да изведу евакуацију наших држављана ако то буде било потребно.

Николић је рекао да је у Израелу борави око 2.500 наших држављана, којима је амбасада проследила упутства.

"Било је доста контаката и према амбасади и мени и драго ми је да могу да кажем да је однос наших држављана прибран и дисциплинован. То је оно што у овом моменту спашава животе. Кад је реч о грађанима Србије у Израелу, углавном је реч о мањем броју доктораната на израелским институтима и једном броју експерата у областима спорта", рекао је Александар Николић.

Према његовим речима, упутство у Израелу је да сви грађани, без изузетка, треба да буду у непосредној близини стандардних склоништа и заштитних соба.

"Све рестрикције су заоштрене'', истакао је Николић и додао да, пошто сутра наступа први дан хебрејског месеца тишрија, почев од вечери Нове године Рош Хашане, у том смислу наредбе су у посебном фокусу, имајући у виду традиционална окупљања грађана.

Николић је навео да је у последњих сат и по Иран лансирао више од 200 пројектила на Израел и да су ракетни напади усмерени на северни и централни део Израела, као и северни део југа Израела, односно на сва већа урбана средишта.

Према речима Николића, нису све ракете оборене и забележен је и један директан погодак у стамбени објекат у Тел Авиву.

Он је оценио да ситуација подсећа на 14. април и тадашњи напад иранских дронова на Израел.

''Овога пута је све то много сложеније, унакрсно гледано од других фактора, неупоредиво је сложенија констелација снага, тензија је присутна. Немогуће је било шта планирати вечерас и сутра, и понављам, празнична атмосфера је нарушена'', рекао је конзул Николић.

У Либану око 115 држављана Србије са породицама

Амбасадор Србије у Либану Милан Тројановић је рекао да је ситуација у Либану напета и непредвидива након израелских ваздушних напада и почетка, како је Израел саопштио, ограничене копнене операције. Амбасадор је навео да у Либану има око 115 држављана Србије и још око 50 до 60 чланова ужих породица.

"Породице живе по целој територији Либана и били смо у контакту с две породице које су биле у градовима у којима је било ваздушних напада. Нико од њих није повређен и они су се данас релоцирали у делове Либана за које се сматра да су безбеднији'', рекао је Тројановић.

Он је навео да се препоручује да грађани Србије самостално напусте земљу док је још отворен међународни аеродром Рафик Харири у Бејруту.

Амбасадор је рекао да држављани Србије на веб страници амбасаде могу да пронађу све контакте.

"Са онима који су регистровани у земљи у контакту смо на дневној бази'', додао је амбасадор и нагласио да у амбасади прате и реакције дипломатских представништава других земаља на догађаје у Либану.

image