Бербокова има захтеве за Приштину: Османијева тражила да Немачка гура "Косово" у НАТО

Званичница из Приштине састала се у Берлину са Бербоковом

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок захтевала је од председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи напредак Приштине по питању регионалног споразума о слободној трговини ЦЕФТА и нормализацију односа са Београдом.

"Немачка прати Косово на путу ка ЕУ. Регионална интеграција на и са Западним Балканом захтева напредак у ЦЕФТА и нормализацију између Косова и Србије", навело је немачко Министарство спољних послова на мрежи Икс.

Из кабинета Вјосе Османи претходно је саопштено да је она затражила наставак немачке подршке чланству Приштине у Савету Европе, НАТО-у, ЕУ и другим међународним организацијама, преноси РТК.

Приштина блокира рад ЦЕФТА и тражи да у тој организацији буде представљена самостално а не као УНМИК и без звездице у називу.

Амбасада Немачке у Приштини, као и специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Зарацин у септембру су од Приштине затражили и да укине забрану уласка на АП КиМ робе произведене у централној Србији, јер ће у супротном ризиковати искључење из Берлинског процеса.