Хрватски премијер љут: Не може да убеди Милановића да је Русија агресор, а Украјина жртва

Хрватски премијер Андреј Пленковић тврди да председник Зоран Милановић минира спољну политику Владе, јер је јуче одбио да да претходну сагласност за слање припадника ОСРХ-а у мисију подршке Украјини

Хрватски премијер Андреј Пленковић оштро је критиковао одлуку председника Зорана Милановића, због недавања претходне сагласности за слање припадника ОСРХ у мисију подршке Украјини и истакао да је реч о манипулацији, политикантском приступу и континуираном минирању спољнополитичког става Владе да је Русија агресор, а Украјина жртва.

"Овде је реч о једном политикантском приступу који махом има за циљ поновну манипулацију и бацање у етар лажи. Као што је (опозиционар Миро) Буљ питао шаљемо ли ми као Влада хрватске војнике у Украјину, што је наравно бесмислица. Тако и овај (Милановић) данас понавља да он нас штити од неувлачења у некакав сукоб", рекао је Пленковић.

Хрватски премијер тврди да Милановић минира спољну политику Владе.

"Ту нема ничега него континуирано минирање спољнополитичког става Владе о томе да је Русија агресор, а Украјина жртва", рекао је Пленковић синоћ новинарима након седнице Председништва ХДЗ-а у Загребу.

Оцењујући да Милановић манипулише представљајући се као заштитник хрватског народа, Пленковић је рекао да је то "једна потпуна манипулација".

"Одеш на самит, тамо не говориш ништа. Онда сада поново појашњаваш хрватском народу, да си наводни заштитник од увлачења у сукоб, а нико не шаље хрватске војнике у Украјину", рекао је Пленковић називајући Милановића поново "кршитељем Устава".

Додао је да је овде реч о активности која се зове НСАТУ.

"Као што смо имали онај циркус с његовим недавањем сагласности на учешће Хрватске у ЕУ мисији војне помоћи Украјини, која једнако као и ова била, омеђена да нико не иде у Украјину. Ова је активност прихваћена и усвојена на самиту НАТО у Вашингтону. Хрватску је на том самиту представљао Милановић", навео је Пленковић.

Хрватски председник Милановић поново је јуче одбио да да претходну сагласност за слање припадника ОСРХ-а у мисију подршке Украјини.

"Влада жели да пошаље припаднике ОСРХ у мисију подршке Украјини, али спровођење такве одлуке је у надлежности председника Републике као Врховног команданта ОСРХ и он је у оквиру своје уставне надлежности одлучио да неће дати претходну сагласност на одлуку", саопштено је из Кабинета Милановића.

Наведено је да учешће припадника ОСРХ у таквој мисији може потенцијално штетно да делује на националне интересе Хрватске.

У саопштењу из Кабинета председника Милановића се наводи да је одлука о слању припадника оружаних снага чланица НАТО донета на самиту Алијансе у Вашингтону, којем је он присуствовао, али се указује да је у питању општа одлука о којој свака земља одлучује посебно.

Недавање Милановићеве претходне сагласности на владину одлуку о слању припадника ОСРХ у мисију подршке Украјини не значи да је на то питање стављена тачка. Устав Хрватске предвиђа да ће Хрватска, упркос томе, моћи да пошаље своје припаднике у Украјину, ако о томе одлучи парламент двотрећинском већином.