Брнабићева о ребалансу буџета: Обезбедиће веће плате и пензије, родитељски додатак

Министарство финансија је дало једну нову прогнозу привредног раста, она је била на 3,5 одсто, сада је на 3,8 одсто наш БДП раст, што значи да постоји, ако се то оствари, већи простор за повећање плата

Председница Народне Скупштине Ана Брнабић рекла је данас да је ребаланс буџета најважнији акт који усваја Скупштина и да његово усвајање директно утиче на квалитет живота грађана, јер омогућава више издвајања за повећање пензија и плата и за улагање у капиталне инвестиције за даљи економски раст.

Како је објаснила за ТВ Прва ребаланс буџета је практично исправка буџета, пре свега због боље наплате или лоше наплате.

"У овом случају због боље наплате. Тако да можемо више да уложимо у нашу економију. И драго ми је што смо као Скупштина урадили наш део посла, тако да смо у ствари усвојили ребаланс буџета. Сад је трезор откључан, може даље да се настави са економским растом. Ребаланс буџета је свакако најважнији практично законодавни акт који усваја једна Народна Скупштина или један парламент. За грађане најважнији, зато што од тога зависи квалитет живота, зависи висина плата, зависи висина пензија", рекла је Брнабићева.

Како је навела у овом ребалансу је издвојен новац на предлог владе Републике Србије и на иницијативу председника Александра Вучића за повећање пензија од 10, 9 одсто од 1. децембра, као и да су њиме одвојена додатна средства за капиталне инвестиције и да то представља додатна средства за привредни раст.

"Министарство финансија је дало једну нову прогнозу привредног раста, она је била на 3,5 одсто, сада је на 3,8 одсто наш БДП раст, што значи да постоји, ако се то оствари, већи простор за повећање плата", рекла је председница Скупштине.
Истакла је да је усвојена и додатна финансијска подршка породицама са децом и значајно веће издвајање из буџета за рођење првог детета, другог, трећег и четвртог детета.

"За рођење првог детета држава даје 500.000 динара, док је у 2012. године то било 31.000 динара. За четврто дете се добија 3.187.000 динара укупно, али 3.180.000, још додатно једнократно, а некад се 2012. године добијало 298.254 динара. Дакле, то су невероватна издвајања за нашу пронаталитетну политику", рекла је она.

Брнабићева је нагласила да јој је драго што су за ово гласали и посланици опозиције и да су показали заједничку одгoворност.

"За мене, као председницу Народне скупштине, добре су вести да постоје неке ствари, око којих у дијалогу са опозицијом можемо да се сложимо, тако да је увек добра слика из наше Народне скупштине, када гласамо заједно за неки закон", рекла је она.

Брнабићева је нагласила да су економија и њен раст апсолутно приоритет на коме ће се радити у будућности.

"Србија је ове године у првој половини по економском привредном расту друга земља у Европи, после Малте. Ми желимо да побеђујемо, да будемо у прве три земље по економском расту. Имамо много тога што морамо да надокнадимо из деведесетих, које су свакако биле тешке, али нажалост из прве декаде 2000-их, када је постојала потпуна политичка неодговорност", рекла је она.

Брнабићева је подсетила да до краја ове године просечна плата у Србији биће више од преко 900 евра, а до краја следеће године више од 1.000 евра.

Додала је да је све то урађено уз највећу стопу запослености у историји.

Председница Скупштине рекла је да је важан и раст фертилитета, јер све што се ради, ради се за будуће нараштаје.

"Ми смо у 2012. години имали стопу укупног фертилитета 1,45, док је у 2023. дошла већ на 1,63, што је огромна разлика. Најбоље од свих у ширем региону. Нама је циљ да до 2027. године буде 1,7. То је јако амбициозан циљ", рекла је она и додала да Влада ради на томе.

Истакла је да ће од 1. јануара 2025. године, минималац покрити минималну потрошачку корпу и да су све ово ствари које доноси ребаланс буџета.