Упозорење Црној Гори и Словенији: Спречите пристајање брода са експлозивом за Израел

Светска организација за заштиту људских права Амнести интернешенел упозорила је да "Црна Гора и Словенија морају спречити да у њихове луке пристане тај брод, који плови под португалском заставом, а за који се верује да носи експлозив за Израел

Црногорско Министарство поморства саопштило је јуче да "нема званичну најаву за упловљавање брода 'Катрин' у Луку Бар", након што је светска организација за заштиту људских права Амнести интернешенел (АИ) упозорила да "Црна Гора и Словенија морају спречити да у њихове луке пристане тај брод, који плови под португалском заставом, а за који се верује да носи експлозив за Израел".

"Црногорско Министарство поморства нема званичну најаву за упловљавање брода 'Катрин' у Луку Бар", саопштили су из Министарства одбране Црне Горе за "Глас Америке".

Раније данас, специјализовани сајт за поморску пловидбу  објавио је да брод "МВ Катрин" са заставом Португала по распореду треба да уплови у Луку Бар у четвртак 3. октобра.

Локални медији јавили су, позивајући се на поуздане изворе, да брод са експлозивом неће упловити у барску луку, већ ће наводно пристати у луку Плоче у Хрватској, што није званично потврђено.

Амнести интернешенел наводи да "према намибијској влади и португалском министру спољних послова, терет брода 'Катрин' садржи експлозив намењен Израелу".

"Власти Намибије одбиле су да дозволе броду да уђе у њихову главну луку у августу, позивајући се на информацију бродског оператера да терет брода укључује осам контејнера РДКС Хексоген експлозива за Израел. Саопштења кабинета словеначког премијера и португалског министра спољних послова указују да брод иде ка Црној Гори и словеначкој луци Копар, где ће искрцати свој терет. Нејасно је како ће товар након тога стићи до Израела", саопштио је Амнести интернешнел.

Они, такође, наводе да је шефица словеначког огранка АИ Наташа Посел, саопштила да "смртоносни терет за који се верује да се налази на броду Катрин не сме стићи до Израела, јер постоји јасан ризик да би такав терет допринео чињењу ратних злочина над палестинским цивилима".

"Намибија је с правом испунила своје међународне обавезе тако што је осигурала да 'Катрин' не пренесе војни терет у Израел кроз луку те државе. Сада је на Словенији, Црној Гори и свим другим државама да учине исто и избегну омогућавање незаконитог трансфера", додала је Наташа Посел.

Међународно хуманитарно право, наглашава Амнести интернешенел, "забрањује свим државама да преносе оружје страни у оружаном сукобу када постоји јасан ризик да би то допринело чињењу ратних злочина или других тешких кршења међународног хуманитарног права".

Амнести интернешенел истиче да "државе које настављају да преносе оружје Израелу делују супротно својим обавезама према заједничком члану 1 Женевских конвенција и морају хитно да спрече све такве трансфере".

"Као државе потписнице Уговора о трговини оружјем, Црна Гора, Португал и Словенија су се обавезале на успостављање највиших могућих заједничких међународних стандарда за регулисање међународне трговине конвенционалним оружјем у циљу смањења људске патње", наводи Амнести интернешенел.

Да се брод Катрин налазио на путу ка луци Бар недавно су упозорили и из Покрета солидарности са Палестином у Црној Гори. Они су подсетили да је Савет УН за људска права 5. априла усвојио резолуцију која позива државу да обуставе продају, трансфер и преусмеравање оружја и друге војне опреме у Израел.