Србија и Балкан

Вјоса и Аљбин у Америци, приватно

Курти је морао да се задовољи политичарима из Вануатуа, Самое, Андоре и Гренаде, док се Османијева показала нешто боље од Куртија, али су њени сусрети били без садржаја
Вјоса и Аљбин у Америци, приватно© Antoine Gyori/Corbis via Getty Images

Аљбин Курти и Вјоса Османи били су у Америци. Низак ниво састанака, посебно премијера привремених приштинских институција, показао је да је тзв. Косово презрено у међународној арени, коментар је листа "Албанијан пост", блиског власти, односно Едију Рами.

Новинар даље наводи да је Курти морао да се задовољи политичарима из Вануатуа, Самое, Андоре и Гренаде, док се Османијева показала нешто боље од Куртија, али су њени сусрети били без садржаја.

Чинило се да су путовали приватно, а не као државни представници, закључак је "Албанијан поста".

Посета Америци, уместо јачања дипломатских веза, приказала је видљиво дистанцирање између, некада пријатељских страна, што одражава недавне тензије у вези са важним питањима, као што су дијалог са Београдом и унутрашње политичке ствари.

Бивши посланик тзв. скупштине Косова из покрета Самоопредељење, Африм Касоли, сматра да је већ неколико пута Приштини стављено до знања да политика Куртијеве владе штети квалитету билатералних односа између две "земље".

"Природно је да се после тензија које су створене током овог мандата власти, лидери Косова не прихватају радо у главним институцијама америчке спољне политике. Многи званичници ове администрације више пута су ставили до знања да Влада Аљбина Куртија нарушава квалитет билатералних односа двеју 'држава' и да су САД изгубиле вољу да лобирају за Косово у међународној арени", рекао је Касоли за АП.

Читаво неслагање уследило је, према њему, због једностраних одлука Приштине.

"Одбијање Приштине да делује у складу са инструкцијама Вашингтона створило је ову реалност, посебно у погледу кашњења у спровођењу обавеза које произилазе из Бриселског споразума и Анекса о примени у Охриду, као и због неких акција тзв. косовске полиције, које је Стејт департмент дефинисао као једностране и некоординисане, те да доприносе повећању етничких тензија", навео је саговорник АП.

Осим што су потврдиле да односи тзв. Косова са САД нису тако добри, ове посете су показале и лоше мешусобне односе које Османијева и Курти имају међусобно, подсећа "Албанијан пост".

image